Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Schoenen in de 17de eeuw

Het hof van Lodewijk XIV (de "Zonnekoning") in Versailles, vlak bij Parijs, gaf de toon aan in de mode. De gespen, rozetten, strikken en juwelen waarmee de edelen hun schoenen versierden, werden in heel Europa nagemaakt.

Replica van een Venetiaanse chopine van omstreeks 1600. Collectie Nederlands Leder en Schoenenmuseum

Er waren schoenen van zijde of satijn, vaak prachtig geborduurd of afgezet met kant. Sommige van deze schoenen waren zo duur dat een gewone familie van dat bedrag een jaar had kunnen leven. Aan de hoogte van de hak kon je zien of iemand van adel was. Die hakken waren dan bovendien, samen met de zolen, rood geverfd.
Ook in Nederland waren deftige mensen zo gekleed. Rijke kooplieden spraken Frans en ze droegen Franse mode. Uiteindelijk zag je de hoge hakken overal, want de iets minder deftige mensen deden de hoogste kringen weer na. Hoe belangrijk die hoge hak was, kun je zien aan de overschoenen die de mensen droegen. Zo'n overschoen had echter ook een hak. Dat betekent dus dat iemand met twee hakken boven elkaar moest proberen te lopen!
In de 17de eeuw werden ook veel laarzen gedragen, het waren stoere exemplaren met een brede leren kap en sporen, gemaakt van stevig leer. Maar er waren ook laarzen waarmee je naar een feest kon gaan. Die zagen er heel verfijnd uit en waren gemaakt van zacht leer. Heren droegen er een soort kous in die met kant was afgezet.

Marie-José de Ru van Esch



Hoofdartikel:
•  Geschiedenis van de schoen

 
Instelling:
Nederland Leder en Schoenenmuseum
 
Publicatiedatum:
11 maart 2004