Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Schoenen in de 19de eeuw

Aan het begin van de 19de eeuw was de schoenenmode sober. Er werden lage schoenen gedragen van leer of satijn met rechte neuzen en hooguit een klein strikje als versiering. Hoge hakken zag je niet meer.


Petit-Boutons voor vrouwen, Europa, 1840 - 1845, Collectie Nederlands Leder en Schoenenmuseum, Waalwijk
Rond 1820 kwam er wat meer variatie. Er verschenen enkellaarsjes van leer of soms gedeeltelijk van linnen, met een vetersluiting opzij voor de dames. Dit werden bottines genoemd. De heren droegen soms zwarte en leren laarzen. Na 50 jaar kwam ook de hak weer terug. Zijden schoenen bleven in de mode, voor vooral bruiden of als uitgangsschoen.
De modellen voor de herenschoenen verschilden niet zo veel van de dames; ook heren droegen bottines en deze bleven bijna 100 jaar populair. Daarnaast kwamen puntige schoenen in de mode: rechte neuzen zag je niet meer.
Eind 19e eeuw deed de sportschoen zijn intrede. Fietsen, bergbeklimmen, roeien, paardrijden, tennissen, het kon allemaal als je geld en tijd had. Die sportschoenen zagen er heel anders uit dan de soorten die we nu kennen. Ze leken meer op de klassieke veterschoenen die nu nog door heren worden gedragen.

Marie-Josť de Ru van EschHoofdartikel:
•† Geschiedenis van de schoen

Instelling:
Nederlands Leder en Schoenenmuseum
Publicatiedatum:
10 maart 2004