Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Klassieke oudheid

In de klassieke oudheid droeg iedereen sandalen, rijk en arm, klein en groot. Bij duurdere modellen waren de linker- en de rechterschoen verschillend. Vrouwen droegen sandalen met hoge kurkzolen om langer en slanker te lijken. Dat werd toen mode.

Griekenland
De sandalen waren meestal heel eenvoudig. Ze hadden een riempje tussen de tenen of een paar riempjes over de voet. Er kwamen steeds meer riempjes bij en zo is de Griekse sandaal ontstaan, de "kresip". Iedereen droeg ze, mannen, vrouwen en soldaten; zelfs de Goden werden ermee afgebeeld. Kinderen liepen meestal op blote voeten. Ze trokken alleen sandalen aan als het regende. Ook slaven droegen meestal geen schoenen. Soms kocht hun meester sandalen met een dikke houten zool. Die zaten vast niet lekker.
Boeren en arme mensen maakten soms zelf hun schoenen van ruw-huid. Dit was een huid die wel een eenvoudige bewerking had ondergaan waardoor deze niet rotte, maar de huid was niet gelooid. He was een mocassin uit één stuk leer die met een veter om de enkel werd gebonden.

De Romeinse tijd
In de periode van 27 voor Christus tot 476 na Christus veroverden de Romeinen grote gebieden, waaronder ook een gedeelte van Nederland. Nadat de Romeinen Griekenland hadden bezet gingen ze de mooie sandalen van de Grieken namaken. In de andere bezette gebieden deed iedereen die een beetje wilde meetellen de Romeinen weer na en zo werd de mode Europees.
De rijken konden kiezen uit 3 basismodellen: de sandalen, de dichte schoenen en de laarzen. Rijke Romeinen vonden de schoenen zo belangrijk dat ze er vaak meer geld aan uitgaven dan aan de rest van hun kleding. Beroemde kunstenaars maakten prachtige schoenontwerpen en het werd de gewoonte om deze kunstwerkjes met de overleden eigenaar te begraven. Hele rijke mensen hadden schoenen met parels, diamanten en goud en hun laarzen waren mooi geborduurd en versierd met bont.
Arme mensen en boeren droegen houten schoenen, een soort klompen dus. Ook de eenvoudige schoen van ruw-huid, werd veel gedragen, net zoals in Griekenland. Dit was vast een goed model, want sommige Italiaanse boeren dragen dit nu nog!
Een beetje variatie in goedkope schoenen was er wel; sandalen van gevlochten riet die in Egypte werden gedragen, waren voor bijna iedereen te betalen. Ook priesters, filosofen en kinderen liepen hier op.

Marie-José de Ru van Esch



Hoofdartikel:
•  Geschiedenis van de schoen

 
Instelling:
Nederlands Leder en Schoenenmuseum
 
Publicatiedatum:
10 maart 2004