Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Bijzondere tassen

Tassenmuseum Hendrikje geeft een overzicht van de geschiedenis van de tas van de zestiende eeuw tot heden. Naast gewone exemplaren van textiel en leer bezit het museum veel tassen die opvallen door aparte materialen en/of gekke vormen. Zo zijn er tassen van papier-maché, in de vorm van een vaas of gemaakt van een echte walnoot.

Leren enveloptas de 'Normandie', Frankrijk, 1934, collectie Tassenmuseum Hendrikje, Amstelveen
Speciale gebeurtenissen

Vooral in de twintigste eeuw lijken de vormen van gekke tassen onbegrensd. Zo is er in het museum zelfs een tas in de vorm van een schip te vinden, het luxe cruiseschip de Normandië. Toen dit schip in 1935 voor het eerst voer (van Frankrijk naar de Verenigde Staten) kregen alle eersteklas passagiers deze tas als aandenken.

Tas van kunststof, Verenigde Staten, 1950-1960, collectie Tassenmuseum Hendrikje, Amstelveen
Avondtas gedragen door Madonna bij de premičre van de film 'Evita', Gianni Versace Couture, Italië, 1997, collectie Tassenmuseum Hendrikje, Amstelveen
Socks: minaudičre in de vorm van een kat, genoemd naar de kat van de familie Clinton,
Judith Leiber, Verenigde Staten, 1982, collectie Tassenmuseum Hendrikje, Amstelveen
Telefoontas van plastic, Dallas handbag's, USA, ca. 1970-1990, collectie Tassenmuseum Hendrikje, Amstelveen
De jaren '50

In de vijftiger jaren komt de 'gekke tassen rage' tot een hoogtepunt. De Amerikaanse ontwerpster Enid Collins maakte bijvoorbeeld doosvormige tassen van hout of textiel met een gekleurde schildering en versieringen van glasstenen. Voor scholieren was het hip om met zo'n tas naar school te gaan.
Tassen van kunststof waren ook erg populair in die tijd. Ze werden gemaakt van doorzichtig PVC, perspex en nylon. Deze doorzichtige handtassen waren echter niet zo praktisch omdat je er alles in kon zien. Vooral filmsterren en modieuze dames uit New York en Miami droegen dit soort tassen. Door hun aparte vormen en uitvoeringen zijn de kunststof tassen nu gewilde verzamelobjecten geworden.

Beroemde eigenaren
Ontwerpers proberen een tas vaak extra te laten opvallen met een apart model, een bijzondere versiering of doordat bekende personen de tas dragen. Zo bezit het museum een bijzondere door Gianni Versace ontworpen avondtas die versierd is met plantentakjes. Een zelfde exemplaar werd  gedragen door Madonna bij de premičre van de film Evita.
De Amerikaanse ontwerpster Judith Leiber ontwierp een schitterende tas van kristalstenen in de vorm van een zwarte kat met witte pootjes. Ze schonk zo'n tas aan Hillary Clinton. Deze tas kreeg daarna de bijnaam 'Socks', genoemd naar de kat van de familie Clinton.

Niets is te gek
Een draagbaar huisje van zwarte stof met een dak van rood leer en geborduurde ramen en deuren maakte de Engelse ontwerpster Lulu Guinness beroemd. Christian Lacroix ontwierp vorig jaar een verfrissende tas voor in de zomer in de vorm van een halve citroen. De voorloper van het mobieltje was niet om in de tas mee te nemen, maar is zelf een tas. De hoorn van de telefoon heb je altijd bij de hand omdat het tegelijk het hengsel van de tas is. Deze tas lijkt een grapje maar het is een echte telefoon, die je nog wel moet inpluggen.

Sigrid Ivo

Al deze tassen vormen maar een klein deel van de rond 2500 tassen die Tassenmuseum Hendrikje in haar collectie heeft. Een deel ervan kun je ook zien op onze website www.tassenmuseum.nl.

 

 



 
Instelling:
Tassenmuseum Hendrikje