Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Een Hollandse handelaar ontmoet Kozakken

Reisdagboek van de Amsterdamse graanhandelaar Willem de Clerq

Dinsdag 16 juli 1816. Na eenige genoeglijke dagen in het gastvrije Memel doorgebragt te hebben, bepaalde ik mijne verdere reize na Rusland en behoorlijk met den Russischen pas gewapend, reed ik na Nimmersatt. Van hier heeft men slechts eene mijl tot Polangen, de eerste Russische station. Een weinig voorbij Nimmersatt moest ik mijn pas door den Pruissischen commissaris doen aftekenen, die mij voor eenige groschen verder liet gaan. Nu reden wij vijf minuten. Op eens zag ik een slagboom voor mij. Een cosak trad voor en haalde den boom op. Mijn postillon draafde voort, de slagboom wierd weder agter ons toegeslagen, en ik was in Rusland.
Ik moet bekennen dat dit eerste oogenblik mij veel stof tot nadenken gaf, want ten eerste trof mij het denkbeeld mij in zoo een geheel vreemd land te bevinden, afgescheiden van allen, die mij lief en dierbaar waren en ten twede verschrikte mij de gedachte, dat ik nu eens binnengereden, al wilde ik ook oogenblikkelijk terugkeren, dit niet kon. Onder deze bedenkingen reed ik Polangen binnen. Men vindt hier een fraai gebouwd gouvernementshuis. Verder zijn de huizen klein en vierkant.
Op een soort van balcon zat een directeur, die niets als Russisch scheen te verstaan, in een wijde japon gehuld, met een paar verschrikkelijke knevels. De kerk was met een soort van koepel versierd, en de eerste welke ik in dien trant zag, en de cozakken reden heen en weder, zoodat mij dit alles terstond iets Oostersch vertoonde. Hier moest nu alles gevisiteerd worden dat egter zonder onbescheidenheid geschiedde. Voor alles moest betaald worden. Voor eene podarosche of vergunning tot het bekomen van postpaarden, voor het viseeren van den pas, voor den directeur. In 't kort ieder bekwam zijn deel en men betaalde zoo vele roebels als in Pruissen groschen.

Willem de Clerq

Willem de Clerq (1795 1844) was graankoopman en schrijver. In 1816 maakte hij een reis naar Sint Peterburg, waar hij een reisdagboek van bijhield.
Per Karos naar Sint Petersburg: reisdagboek van de Amsterdamse graanhandelaar Willem de Clerq uit het jaar 1816, ingeleid en toegelicht door zijn achterkleindochter Dr. M. Elisabeth Kluit, (De Tijdstroom, Lochem 1962), p. 149,150.

Instelling: