Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

De verleidingen van een scheepmaat

Het journaal van Bontekoe

Woensdag 23 april 1625. De 23e besloten we om de volgende ochtend met de aflandige wind te vertrekken, maar die nacht zijn twee van onze maats, die de wacht hadden met onze kleine sloep aan land gegaan en weggelopen naar de zwarten. Ze lieten zich niet meer vinden. Het verbaasde ons in hoge mate, want ze hadden het hele schip mee helpen gereedmaken, en nu liepen ze juist de laatste nacht weg, en dat nog wel naar een zo barbaars volk, waarvan ik niet zou kunnen zeggen of ze wel weet hadden van God of Diens gebod. De ene wegloper was Hilke Jopkis uit Friesland, de andere Gerrit Harmensz. uit Norden. We veronderstelden dat ze zich te veel ingelaten hadden met de vrouwen, die met fraaie beloftes hun harten geneigd hadden om daar te blijven - want vrouwen zijn krachtige instrumenten om mannen te verleiden, onnodig de voorbeelden in herinnering te roepen: denk alleen maar aan Samson, aan David of Salomon.
Er liepen hier overigens veel bijna blanke kinderen met blondachtig, sluik haar rond, en wij veronderstelden dat die verwekt waren door Hollanders die al vóór ons de baai hadden bezocht. Maar ook onze mannen werden dus door deze vrouwen begeerd, en als er op deze plaats evenveel wijn of bier te koop was geweest als er vrouwen te krijgen waren, dan hadden ze het werk lang zo vlot niet klaar gekregen. Maar nu, als ze bij die vrouwen waren geweest, gingen ze als lammeren zo mak weer aan het werk. Dit geldt voor velen, de vromen niet te na gesproken.
Door het weglopen van deze twee maats is ons vertrek nog een dag langer uitgesteld, want we zijn die dag weer aan land gegaan om hen te zoeken. We hebben ze nog wel gezien, maar toen ze ons in de gaten kregen liepen ze snel weg, zodat we ze uiteindelijk moesten achterlaten.

Willem Ysbrantsz. Bontekoe

Willem Ysbrantsz. Bontekoe (1587- na 1630) was een zeeman die tussen 1619 en 1625 een reis naar Indië maakte. De bijzondere avonturen die hij daarbij meemaakte beschreef hij in Het Journaal van Bontekoe, dat voor het eerst in 1646 werd uitgegeven. Dit boek was heel populair in de 17de en 18de eeuw en werd verschillende keren herdrukt.
Het Journaal van Bontekoe / hertaald door Thomas Rosenboom (Amsterdam, Athenaeum Polak & van Gennep 2001) p. 115,116. ISBN 9025303084

Instelling: