Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Een reizende ambassadeur schudt vele handen

Journaal van de reis naar Venetië door Constantijn Huygens

Zaterdag 4 juli 1620. De 4e, 's ochtends om elf/zeven uur, kwam er uit naam van de Signoria een Ragionale della Zecca, dat is een vertegenwoordiger van de Munt, die mijnheer de ambassadeur een gouden ketting aanbood, bestaande uit veertien strengen. Aan mijnheer zijn zoon gaf hij er een van zes, aan mij een derde, van vier strengen, en aan ieder van de overige heren een medaille met aan weerszijden de wapens van de Signoria en van de Verenigde Provincies.
Even later kwam onverwachts de heer Trevisano langs. Hij had opdracht om mijnheer de ambassadeur mee te nemen naar het Arsenaal, waar in de woning van een der notabele Patroni dell' Arsenale onze middagmaaltijd schitterend stond opgemaakt. Daaraan voorafgaand hebben we de hele ochtend rondgewandeld tussen die ongelooflijke hoeveelheden oorlogstuigage, zowel voor de landmacht als de marine.
Na de maaltijd werd mijnheer de ambassadeur teruggebracht naar zijn logies, waar hij vervolgens bezoek kreeg van de ambassadeur van Savoye. Kort daarvoor, toen ik naar hem was uitgezonden, had hij zich uitvoerig geëxcuseerd dat deze plicht zo lang op zich had laten wachten. Dat kwam doordat hij van zijn vorst, de hertog, nog geen richtlijnen had ontvangen hoe hij zich had op te stellen tegenover een ambassadeur van de Heren Staten, al had hij wel om dergelijke informatie verzocht.
Tegen de avond kwamen de drie zonen van Morosini afscheid nemen van mijnheer de ambassadeur, en na hen de beer Venier, de Venetiaanse edelman die tot aan deze laatste dag ambtshalve de financiën bad bijgehouden.

Constantijn Huygens

Constantijn Huygens (1596 1687) was een beroemd dichter die als secretaris werkte in dienst van de Oranjes. In 1619 maakte hij als secretaris van ambassadeur Aerssen van Sommelsdijk een diplomatieke reis naar Venetië.
Constantijn Huygens, Journaal van de reis naar Venetië (Amsterdam, Uitgeverij Prometheus / Bert Bakker, 2003) p. 155-156. ISBN 9035125002

 

 

Instelling: