Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Olifanten

Tom Claassen, Olifanten,1999, foto Patrick Post

Wat: Hoewel ze geen slagtanden hebben, niet de typerende nagels aan hun voeten en nergens huidplooien, zijn ze toch onmiddellijk herkenbaar als olifanten. Vijf grote knuffels langs de snelweg. Gemaakt van stalen balken, staaldraad, piepschuim en spuitbeton. En toch aaibaar, lijkt het.
Volgens Claassen zelf zijn het 'dingen die op afstand aan een olifant doen denken', maar dat is wel erg zwak uitgedrukt. Niemand zal ook maar één moment aan iets anders denken dan aan een kudde olifanten, als hij langs dit grijze vijftal rijdt. Doordat ze allemaal in een andere richting gedraaid staan, laten ze zich van alle kanten bekijken.
Claassen maakte modellen van 50 cm lang en liet de beelden vervolgens uitvoeren door een aannemer. Zeven meter hoog, zeven meter breed en elf meter lang zijn de maten - per dier. Het project was begroot op acht ton, maar werd een tikkie duurder door een ongelukkige brand in de werkruimte waar de beelden werden gemaakt. Het piepschuim waarmee de vormen werden opgebouwd, vloog in brand en twee olifanten raakten ernstig beschadigd. Nu staan ze dan veilig in beton gegoten, brengen kinderen in verrukking en volwassenen in verwarring.
Beeldhouwer Tom Claassen heeft meer abstracties van dieren in de openbare ruimte neergezet. Hij kiest vaak voor vriendelijke, soms wat karikaturale beesten. Op een dak in Haarlem zitten bijvoorbeeld vier kolossale mussen met paarlenkettingen om. Ook in Utrecht maakte hij speciaal voor de expositie Panorama 2000 -kunst vanaf de Domtoren- een mus van zo'n vijf bij acht bij vier meter, die op het dak van een huis aan de voet van de toren zat. Geen dieren, maar al even aimabele figuren maakte Claassen voor de vertrekhal van Schiphol, waar twee reusachtige poppen als verloren kinderspeelgoed wachten op een eerlijke vinder.

Waar: Knooppunt A27/A6

Wie: Tom Claassen (1964). Meer werk is o.a. te zien in Haarlem (mussen), in Utrecht op het slachthuisterrein (paard), in de vertrekhal van Schiphol (twee poppen) en in een sluis bij IJburg (nijlpaard).

Karin van Munster

 



Hoofdartikel:
•  Beelden in de Berm

 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland
 
Publicatiedatum:
11 maart 2004