Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Tong van Lucifer

R.W. van de Wint, Tong van Lucifer, 1993, foto Patrick Post

Wat: Van een afstand is dit groen koperen beeld net een cipres, overgeheveld uit de heuvels van Toscane naar de kale uitgestrektheid van de Knardijk. Zou het een ronde vorm zijn, die ovaal lijkt doordat je er schuin tegen aankijkt? Pas na een aantal keren langsrijden, ontdek je dat dit niet zo is. Het negen meter hoge beeld bestaat uit een platte, maar zuiver ovale constructie, omwikkeld met dikke koperdraden zoals bij een dynamo. Door de oxidatie van het koper heeft het object z'n groene kleur gekregen.
Omdat de reusachtige ovaal wel iets weg heeft van een tong, bedacht de kunstenaar dat het een beeld van de tong van Lucifer zou kunnen zijn, de gevallen engel die naar de hemel likt. Bovendien bedacht hij dat het mooi zou zijn wanneer het koper bij onweer de bliksem zou aantrekken, en dat dan de hele constructie in een ander beeld uit elkaar zou spatten. Dit idee is onderzocht en tot opluchting van de provincie Flevoland (de opdrachtgever voor dit beeld) onmogelijk gebleken. Wel is het beeld een tijdje van zijn plek verdwenen toen de dijk moest worden opgehoogd. Gelukkig kon het voorbijsnellende publiek na verloop van tijd constateren dat de groene tong weer terug was.
Zowel de ovale vorm als het gebruik van koperdraden zijn terugkerende elementen in het werk van R.W. van de Wint. Varianten zijn te zien in een kunstproject in een oud duingebied bij Den Helder, waar de kunstenaar een soort laboratorium voor zijn werk heeft ingericht. Hier experimenteert hij met bouwsels, sculpturen en schilderijen en af en toe ontstaat er iets wat geschikt is om elders in het land een plek te krijgen. Van de Wint is ook bekend door zijn olieverfschildering in tien delen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

Wie: R.W. van de Wint (1942). Meer werk is o.a. te zien langs de A2 ter hoogte van IJsselstein en op zijn werk-/projectterein De Nollen in Den Helder.

Waar: Knardijk/A6

Karin van Munster



Hoofdartikel:
•  Beelden in de Berm

 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland
 
Publicatiedatum:
11 maart 2004