Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Dijkwerkers

 
De Dijkwerkers, 1981, foto Patrick Post

Wat: Leerling Gerda Rutters weet het nog goed. Hoe haar docent Peter de Jong, in zijn atelier waar ook zij mocht werken, bezig was met dit forse beeld uit Belgisch hardsteen. Acht blokken steen had hij verlijmd en bewerkte het tweeëneen half meter hoge gevaarte met zagen en beitels. Stofwolken hingen om hem heen, het was een forse klus. Maar De Jong was een ervaren beeldhouwer, gepokt en gemazeld door het lichamelijk zware vak dat hij tot op het laatst van zijn leven heeft uitgeoefend.
In 1947 was de Haagse kunstenaar door Monumentenzorg naar Middelburg gehaald om te helpen met de restauratie van onder andere het vijftiende eeuwse Stadhuis, dat door bombardementen ernstig beschadigd was. De Jong herstelde of verving gothische ornamenten van kalksteen, houten ruitertjes en spugende duiveltjes en de ledematen van gehavende historische figuren. Meer dan dertig jaar werkte hij als restaurateur in Zeeland, later ook aan beelden die door zure regen en vogelpoep waren aangetast. Daarnaast gaf hij les. Er is een hele generatie Zeeuwse beeldhouwers door De Jong opgeleid, die zich weer verenigden in de door hem opgerichte Zeeuwse Kunstkring. Tot zijn laatste zucht was De Jong aan het werk in zijn atelier.
'Ik heb veel van hem geleerd', vertelt Gerda Rutters. 'Ten eerste het plezier van het beeldhouwen. En verder alles wat met het vak te maken heeft: boetseren en bronsgieten, maar ook het echte hakken, het omgaan met beitels en vijlen. Ik zelf ben uiteindelijk doorgegaan met boetseren en maak voornamelijk bronzen beelden, maar Peter de Jong was een beeldhouwer die juist dat hakken het mooiste vond. Het beeld op de Veerse Gatdijk is daar een goed voorbeeld van. Ik vind het een mooi werk, echt een Zeeuws beeld, zo met die stoere, vierkanten koppen van mannen aan het werk. Het zou alleen bovenop de dijk moeten staan, zodat het tegen de lucht afsteekt. Daar zou het nog mooier zijn.'

Wie: Peter de Jong (1920-1990). Meer werk o.a. in Middelburg: beeldjes aan en op het stadhuis, Stadstimmerman bij de Vlissingse brug en een 'kop' voor het Roggeveenhuis. Ook staat er een werk in het vredespark in Nagasaki (moeder en kind).

Waar: N57, Op de Veerse Gatdam, aan de zijde van het Veersemeer.

Karin van Munster



Hoofdartikel:
•  Beelden in de Berm

 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland
 
Publicatiedatum:
11 maart 2004