Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Een liefdesdrama in 1900

In de archieven van rechtbanken en krijgsraden zijn interessante verhalen te vinden over diefstal, belediging, mishandeling, vechtpartijen, ruzies en liefdesdrama's. In het archief van de Noord-Hollandse krijgsraden is zo'n liefdesdrama te vinden over een verdrietige soldaat, wiens meisje het had uitgemaakt.  

Pieter was al zes jaar verloofd met de dienstbode Jantje, toen hij als soldaat terug keerde uit Nederlands-Indië. Toen hij het zusje van Jantje tegenkwam in Haarlem, vertelde die hem dat Jantje tijdens zijn verblijf in Indië verkering had gekregen met een andere man.
Hij vond dit vreemd, want hij was direct na zijn terugkeer negen dagen met haar naar zijn familie in Leeuwarden geweest. Ze hadden ook nog een weekend samen in Amsterdam doorgebracht. Tijdens die dagen leek er niets aan de hand te zijn.

De Kerkstraat te Zandvoort in 1902. Foto collectie Rijksarchief in Noord-Holland

Hij werd razend. Hij kocht een pistool te Amsterdam. Hij was van plan om eerst zijn meisje en daarna zichzelf te doden. Hij ging naar het huis van de burgemeester van Zandvoort, waar zij dienstbode was. Toen hij aanbelde, deed Jantje open. Zij vertelde hem dat ze niets meer van hem wilde weten. De verkering was uit. Hij zei poeslief tegen haar: "Je hebt gelijk, dat je mij laat lopen, als je iemand met een goede betrekking (=baan) kunt krijgen. Geef me je hand ". Terwijl hij dat zei, pakte hij zijn geladen revolver uit zijn zak en richtte die op haar. Het meisje schrok en vluchtte de gang in. Zij struikelde over haar lange schort en viel. Inmiddels had Pieter al op haar geschoten, maar door haar val, was ze niet geraakt. Jantje gilde en rende de huiskamer van de burgemeester in en riep: "Hij wil mij vermoorden!".
In de huiskamer zat een zeer verbaasde burgemeestersvrouw. Zij hoorden nog twee schoten. Pieter had twee keer op zichzelf geschoten en raakte gewond. De burgemeestersvrouw troostte het meisje en hoorde Pieter het huis binnen komen. Zij vroeg aan hem waarom hij dit gedaan had. Hij antwoordde haar met een droevige stem: "Wel mevrouw, begrijp nu eens. Zondag ben ik nog met haar uit geweest en nu wil zij niets meer van mij weten".

Pieter kreeg voor zijn poging tot moord een jaar gevangenisstraf. Tussen Pieter en Jantje is het nooit meer goed gekomen. Hij trouwde in 1903 toen hij dertig jaar was met een zekere Antje en kreeg vijf kinderen. Zijn ex-verloofde Jantje ging na dit incident in Amsterdam werken en trouwde met ene Maarten, eveneens in 1903. Een jaar later kreeg ze een zoon. In 1934 is zij gescheiden.

Annabella Meddens-van Borselen



 
Instelling:
Rijksarchief in Noord-Holland
 
Publicatiedatum:
19 december 2003