Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Industrieel erfgoed

Een kader voor ICT-omgevingsonderwijs

Het historisch besef van jongeren staat regelmatig ter discussie. Aan het belang van inzicht in ons verleden twijfelt niemand: het bestuderen en begrijpen van de eigen omgeving is essentieel om er goed in te kunnen participeren.

Het project Industrieel Erfgoed stimuleert scholieren om hun eigen industriële en culturele verleden te onderzoeken en vervolgens te plaatsen in een bredere context. Aanknopingspunt voor het onderzoek is een object of artefact dat herinnert aan dat verleden.

Projectkader
Industrieel Erfgoed is een educatieve webomgeving voor het voortgezet onderwijs over het thema industrieel erfgoed. De webomgeving biedt scholen een onderwijskundig kader dat gebruikt kan worden voor een eigen regionaal schoolproject, bijvoorbeeld in een projectweek. Het projectkader fungeert als leeg omhulsel dat docenten een gedegen houvast biedt bij het opzetten en uitvoeren van een erfgoedproject, maar dat tegelijkertijd voldoende flexibel is om aan hun wensen en eisen te voldoen.
Belangrijk uitgangspunt van Industrieel Erfgoed is de koppeling met bestaande kerndoelen en eindtermen én de mogelijkheid om het project vakoverstijgend uit te voeren.

Onderzoeksobject
Het projectkader biedt scholieren een stappenplan om met hun verleden aan de slag te gaan. Leerlingen kiezen een object dat hen aanspreekt en dat ze verder willen onderzoeken. Elk soort object kan gekozen worden, zolang het herinnert aan het industriële of culturele verleden van de eigen regio. De opdracht aan leerlingen is vervolgens om het gekozen object te beschrijven aan de hand van een kijkwijzer, er onderzoek naar te doen en de resultaten daarvan op de website te presenteren.

Erfgoed-communities
De webomgeving van Industrieel Erfgoed neemt tijdens het project de functie van het klaslokaal deels over. Elk project krijgt een eigen besloten community die door de docent wordt voorzien van bronnen en opdrachten en die de leerling gebruikt om opdrachten en werkstukken te plaatsen. Daarnaast biedt elke community een aantal tools voor de docent om zijn klas te begeleiden en om het leerproces van de scholier individueel te monitoren.

Wordt verwacht
Afgelopen maand is de webomgeving getest in een project over de mijnindustrie. Vanaf medio april kunnen scholen in Nederland (gratis) hun eigen project opstarten op http://erfgoed.kennisnet.nl.
Industrieel Erfgoed is een initiatief van Projectbureau e-linQ en Sintermeertencollege Heerlen en is ontwikkeld samen met Fontys Lerarenopleidingen Sittard, Museum Industrion en het regionale onderwijsveld. Het project is tot stand gekomen met steun van het Ministerie van OCenW.
Kijk voor meer informatie op de website (http://erfgoed.kennisnet.nl) of neem contact op met Martijn Hermans van Projectbureau e-linQ: mhermans@e-linq.nl.

Martijn Hermans

Instelling:
Industrion