Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Sint Lucia

Sint-Lucia is een heilige die in 304 na Chr. voor haar geloof gestorven is. Ze was christen en verloofd met een Romein. Uiteindelijk wilde ze toch niet trouwen, maar haar leven in dienst stellen van haar God. Dit werd niet door haar heidense echtgenoot in dank afgenomen en hij leverde haar uit aan de Romeinse overheid. Allerlei straffen werden bedacht, maar telkens werd Lucia door een wonder gered.

 

Sint Lucia

Dorine de Vos, 2003, collectie Museum Catharijneconvent

Lucia en het licht
In de Middeleeuwen werd het feest van de heilige Lucia gevierd, maar de feestdag verdween toen Nederland protestants werd.
Nu wordt het Luciafeest  als 'lichtfeest' gevierd in Scandinavië en Italië. De naam Lucia wordt in verband gebracht met het Latijnse woord lux dat licht betekent. Met name in Zweden is het Luciafeest sinds de 19de eeuw een huiselijke traditie geworden en vooral een kinderfeest. De oudste dochter, gehuld in een wit gewaad en getooid met een kaarsenkrans op het hoofd brengt haar ouders op de ochtend van 13 december luciabroodjes en koffie op bed.

Recept voor luciabroodjes

  • 0,3 l melk
  • 1 gram saffraan
  • 5 gram gist
  • 70 gram meel
  • 15 gram suiker
  • 12 gram boter
  • ei, zout, rozijnen, amandelen

Boter smelten en samen met de melk en de saffraan tot handwarm verwarmen, dit over de brokjes gist verdelen. Suiker, meel en zout erbij doen, alles krachtig kneden. Deeg bedekken en 30 minuten laten staan. Deeg nog een keer kneden en tot kleine broodjes vormen. Rozijnen en amandelen in de broodjes drukken. Nog een keer bedekken en 30 minuten laten staan. Met een geklust ei bestrijken. Bakken op 250° C.

Anite Haverkamp

 

 



Hoofdartikel:
•  Religieuze feestdagen
 
Instelling:
Museum Catharijneconvent
 
Publicatiedatum:
6 december 2004