Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Maria Boodschap: 25 maart

Zie je dit verliefde paar? Hebben ze elkaar net leren kennen of hebben ze al een relatie? Wat betekenen de hartjes op de rok van de vrouw en de vleugels op de schouderbladen van de man?

 

Annunciatio, Frans Franciscus, 2001, Collectie Museum Catharijneconvent

Op het eerste gezicht een vrolijke afbeelding, misschien wel voor Valentijnsdag. Maar het schilderij heeft een dubbele bodem. Frans Franciscus ( Utrecht 1959) heeft op zijn manier een ouderwets thema uit de leer van het christendom verbeeld. Annunciatio heet het, dat is Italiaans voor aankondiging.
Het schilderij wijst op een van de mysteries van de geboorte van Jezus. In Galilea, in de stad met de naam Nazareth, woonde Maria die verloofd was met een man genaamd Jozef. De engel Gabriël verscheen en zei: `Verheug u, begenadigde, de Heer is met u.' Maria werd bang en vroeg zich af wat deze begroeting te betekenen had. Maar de engel zei: `Schrik niet, Maria, u hebt genade gevonden bij God. U zult zwanger worden en een zoon baren, die u de naam Jezus moet geven. Hij zal een groot man zijn, en Zoon van de Allerhoogste worden genoemd. God, de Heer, zal Hem de troon van zijn vader David geven. Toen zei Maria: `Ik ben de dienares van de Heer; laat met mij gebeuren wat u gezegd hebt.' Toen ging de engel van haar weg. (Mattheus1,26-38).

Is op het schilderij de vrouw Maria en de man de engel Gabriël? En wat stellen nu die hartjes voor, die de man in de richting van Maria blaast? De gebeurtenis van de aankondiging van Maria wordt elk jaar op 25 maart herdacht, precies negen maanden voor Kerstmis.

Anite Haverkamp



Hoofdartikel:
•  Religieuze feestdagen
 
Instelling:
Museum Catharijneconvent
 
Publicatiedatum:
19 januari 2005