Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Sint Valentijn

Wie is toch die Sint Valentijn? Hij wordt als dekmantel gebruikt om anonieme bloemengroet of een kaartje sturen aan mensen die men dankbaar is of op wie men bijzonder gesteld of zelfs verliefd is. Vooral de bloemenhandel en de laatste jaren ook de posterijen spannen zich in om deze gedachte ook in Nederland tot leven te roepen.

Sint-Valentijn, Devotieprentje, collectie Museum Catharijneconvent

In Engeland en de Verenigde Staten kent Valentijnsdag een traditie van enkele eeuwen. In Nederland en verscheidene andere Europese landen is Valentijnsdag pas bekend sinds de jaren vijftig van de twintigste eeuw of nog later. De alsmaar toenemende invloed van de Amerikaanse cultuur, vooral bij jongeren, hebben er ongetwijfeld toe bijgedragen dat Valentijnsdag de laatste jaren steeds meer in het teken van de verliefdheid en de liefde is komen te staan. Het aanbod van allerlei producten in de vorm van een hart draagt hierbij aan mee.

Over Sint Valentinus die rond 270 na Chr. als martelaar is gestorven is weinig bekend. Zijn feestdag, op14 februari, staat niet meer op de heiligenkalender van de katholieke kerk. Over Valentinus wordt verteld dat hij aan verliefde paartjes een bloem schonk als symbool van trouw en gelukkig leven. Misschien heeft men daarom Valentijn gekozen.

Anite Haverkamp



Hoofdartikel:
•  Religieuze feestdagen
Zie ook..
Thema: De Liefde
 
Instelling:
Museum Catharijneconvent
 
Publicatiedatum:
7 februari 2005