Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Herders en herderinnen in kasteel Groeneveld

Het is een indrukwekkend gezicht. Bij binnenkomst in de ontvangstzaal van Kasteel Groeneveld lijkt het alsof je een sprookjesachtig landschap met ruïnes en beekjes binnenstapt, bevolkt met herders, heren te paard en verschillende dieren. Naast de dubbele deuren zien we links een herderinnetje en rechts een trotse man ten voeten uit afgebeeld. Achter hem, aan het einde van een lange oprijlaan omzoomd door groene bomen, is zijn landhuis, Kasteel Groeneveld, te zien.

 
In de Mamuchetzaal in Kasteel Groeneveld zijn de wandversieringen te vinden. Foto Kasteel Groeneveld.
Behangselschilderingen zijn schilderingen op doek, meestal van landschappen, die de muren van de belangrijke kamers in grote landhuizen en grachtenpanden sierden. In de 18de eeuw vormden ze een belangrijk en modieus onderdeel van het interieur van rijke burgers. De ontvangstzaal van Kasteel Groeneveld vormde het hart van het sociale leven in het kasteel. Het is zeldzaam als de schilderingen nog in de zaal hangen waarvoor ze gemaakt zijn. In Groeneveld werden ze in de loop der jaren bedekt onder meerdere lagen verf en behangpapier, passend bij een veranderend modebeeld. Pas bij de restauratie van het kasteel in 1982 werden de bijzondere voorstellingen ontdekt.

De behangselschilderingen bedekken drie wanden van de zaal, waarbij de vierde wand bestaat uit ramen die uitkijken op het plein waar de koetsen aankwamen. De beschilderingen zijn opgenomen in de betimmering van de kamer en vormen een doorlopend verhaal: de horizon is in alle doeken op ooghoogte geplaatst. Hiermee werd een venster op de buitenwereld gecreëerd, maar wel een die volledig gecontroleerd en beheerst was. De natuur werd in de 18e eeuw van een veilige afstand bewonderd en onderzocht. Planten en dieren werden opgezet, gedroogd en netjes opgeborgen. Parken en tuinen werden zo aangelegd dat het leek alsof geen mens zich ermee bemoeid had, maar in werkelijkheid was het onderhoud enorm. Behangselschilderingen zoals in Kasteel Groeneveld waren een manier om de natuur dichtbij te halen, zonder de onvoorspelbare en onaangename kanten van echt naar buiten gaan. Het harde leven van mensen die in en van de natuur moesten leven, werd geromantiseerd. Zozeer zelfs dat de vrouw des huizes zich liet afbeelden als een eenvoudige herderin.

Caroline van der Lee

Bezoekersinformatie
Klik hier voor de bezoekersinformatie van kasteel Groeneveld.



 
Instelling:
Kasteel Groeneveld
 
Publicatiedatum:
31 januari 2005