Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Muiderslot

Dicht bij Amsterdam, in Muiden aan het water, staat het trotse kasteel het Muiderslot.
Het Muiderslot, ©  Het Muiderslot

De meermin en de voorspelling van Muiden
Het kasteel was eens de gevangenis van graaf Floris V, die het zelf had laten bouwen `te Mude, dat hy met syn siere have hadde gekocht ende doen maken' staat er in oude kronieken.
De edelen spanden tegen de graaf samen, omdat hij hen niet duidelijk genoeg boven de burgers stelde. De graaf werd uitgenodigd op een vogeljacht en toen grepen de samenzweerders hem. In 1296 zat hij enkele dagen gevangen in zijn eigen kasteel. Gebonden en met een handschoen in de mond werd hij verder vervoerd. De boeren uit Naarden kwamen Floris te hulp. De graaf wist te ontsnappen, maar zijn paard sprong in een moerassige sloot en bleef daarin vast zitten. Floris kon geen kant meer op en werd neergestoken door een der edelen.
Het moet kort na die moord op graaf Floris zijn geweest, dat er ín Muiden een zeemeermin aanspoelde. De meermin kwam de bewoners van Muiden vertellen dat het dorp met het slot zou vergaan. Dit als straf voor hetgeen er was gebeurd. Maar de mensen lachten haar uit. Toch kreeg ze gelijk; langzaam maar zeker verging het plaatsje.
De mensen werden weer wat geruster toen op het Muíderslot meer leven kwam. Dit gebeurde dankzij de bekende Muiderkring met P. C. Hooft, de drost van Muiden, met Huygens, Roemer Visscher, Tesselschade en Vondel. Maar daarna werd het er weer stil. Het plaatsje kwijnde opnieuw weg; het machtige slot verviel. Zo erg zelfs, dat men in 1825 het kasteel kon kopen om het af te breken!
De mensen die rond die tijd 's avonds langs het water liepen, wisten te vertellen dat zij daar een spottend gelach hoorden. Was het de meermin van Muiden, die wist dat ze nu gelijk gekregen had? Dit kon men niet over zich heen laten gaan en enkele heren grepen in: ze deden een dringend beroep op de koning, die net op tijd verbood dat het Muiderslot zou worden gesloopt. Zo is het kasteel er toch blijven staan, en ook Muiden bestaat nog. Maar voor hoelang? Zeemeerminnen hebben de tijd... zeggen de mensen.

Anton van Oirschot

 

Bezoekersinformatie
Kijk hier voor de bezoekersinformatie van het Muiderslot.



Hoofdartikel:
•  Spoken & kastelen

 
Instelling:
Het Spectrum
 
Publicatiedatum:
1 februari 2005