Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Breda

In Breda staat een groot kasteel dat van 1350 tot 1362 werd gebouwd en dat in de 16e eeuw belangrijk werd uitgebreid. Sinds 1828 is in dit kasteel de Koninklijke Academie gevestigd.
Het Kasteel van Breda, © Koninklijke MilitaireAcademie

Het turfschip van het kasteel van Breda
In 1590 werd het kasteel op een zeer verrassende manier door de soldaten van prins Maurits werd veroverd, met behulp van het beroemd geworden turfschip van Breda.
Het gebeurde op drie maart. Adriaan Janszoon van Bergen ging, zoals altijd, turf en brandhout leveren op het kasteel. Hij voer met zijn schip op en neer naar Zevenbergen. In het kasteel, dat altijd van de Oranjes was geweest, zaten in die tijd Spaanse soldaten die ook de stad Breda bezet hielden.
Op zekere nacht werden door de schipper zeventig soldaten van Maurits ín zijn turfschip ondergebracht. Daarbovenop werd turf geladen. De reis was kort, maar men wilde alles zo voorzichtig mogelijk doen, opdat het geheim niet zou uitlekken. Zo duurde het langer dan twee dagen dat de verborgen soldaten in het ruim moesten blijven.
Er was zeer veel tegenwind, maar eindelijk kwam het schip bij het kasteel. Het werd vluchtig onderzocht en goed bevonden. De Spaanse soldaten sleepten het schip verder de kasteelgracht in en begonnen direct het schip te lossen. Dit deden ze zo grondig dat de soldaten die onderin zaten door de spleten van het hout het daglicht konden zien. Maar de schipper speelde het spelletje mee. Hij wist gedaan te krijgen dat de rest van de lading pas de volgende dag zou worden gelost.
Het werd nacht. Precies om 12 uur gaf de commandant van de verborgen troep bevel om uit het schip te komen. Meteen werd de wacht overvallen en gedood. De rest van de bezetting werd teruggedreven. Een groep Spanjaarden ondernam nog een poging om uit te breken. De meesten werden echter verslagen. Toen de mensen uit Breda hoorden wat er op het kasteel was gebeurd, rukten ze op, maar de soldaten van Maurits wisten hen met wapens tegen te houden.
Toen het kasteel eenmaal in handen van de overvallers was, kwam ook de prins met zijn troepen naar Breda om vanaf het kasteel de stad te veroveren. De regering van Breda wist dit echter af te kopen door twee maanden soldij te geven aan de soldaten van Maurits. Zo bleef een gevecht om Breda achterwege. De turfschipper en zijn knecht kregen jaargeld zolang zij zouden leven, uit dankbaarheid voor hun hulp.

Anton van Oirschot

 

Bezoekersinformatie
Kasteelplein 10, 4811 XC Breda
Rondleiding op afspraak via VVV Breda 076-5222444



Hoofdartikel:
•  Spoken & kastelen

 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland
 
Publicatiedatum:
1 februari 2005