Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Kasteel Ammersoyen

In Ammerzoden staat een vierkante burcht met ronde hoektorens uit omstreeks 1300.
Kasteel Ammersoyen, © Geldersch Landschap en Geldersche Kastelen, foto J. van der Zeyden

De ontvoering uit de brandende burcht
Kasteel Ammersoyen was in de 16e eeuw in bezit van de adellijke familie Van Arkel, toen de dochter van de kasteelheer verliefd raakte op iemand van lagere stand. Haar ouders besloten toen een huwelijk te voorkomen door het meisje naar een klooster te sturen. Alles werd daarvoor in gereedheid gebracht en in 1590, aan de vooravond van haar vertrek, werd in het kasteel een groot afscheidsfeest gegeven. Plotseling brak er brand uit.
Tijdens het tumult dat hierdoor ontstond, zag de binnendringende minnaar kans zijn geliefde per paard te ontvoeren.
Men heeft nooit meer iets van het tweetal gehoord. Vijf dagen na de brand overleed de heer van Arkel van Ammersoyen aan de verwondingen die hij opgelopen had.
Het duurde vijftig jaar voordat met het herstel van het kasteel kon worden begonnen. In de 17e eeuw werd het grotendeels in oude luister hersteld. Later zou het kasteel nog als inzet gebruikt worden bij een gokavondje dat de kasteelheer hield met de dorpspastoor. En de laatste won. Hij schonk het monument aan de Kerk. Daardoor werd het een klooster, eerst van de franciscanen, later van de zusters clarissen, die ongetwijfeld veel gebeden zullen hebben voor het gevluchte jonge stel, waarvan nooit meer iets werd vernomen.
Of heeft het meisje in de kemenade (verwarmd woonvertrek in een kasteel) in de oostmuur nog kindertekeningen achtergelaten in het pleisterwerk? Kindertekeningen die veel later pas werden ontdekt en die nu zorgvuldig achter een glazen plaat worden bewaard.

Anton van Oirschot

 

Bezoekersinformatie
Kasteellaan 1, 5324 JR Ammerzoden Tel. 073-5949582
Open 16 april t/m 31 oktober
Openingstijden: di-za 10.00-17.00; zo 13.00-17.00
Zie voor meer informatie de website van het Geldersch Landschap en de geldersche Kasteelen.



Hoofdartikel:
•  Spoken & kastelen

 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland
 
Publicatiedatum:
1 februari 2005