Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Kasteel Radboud

Aan de oostkant van de haven in Medemblik staat een kasteel dat in de volksmond kasteel Radboud wordt genoemd.
Kasteel Radboud, © Rijksgebouwendienst

Het valluik van Radboud in Medemblik
Hier zou koning Radboud de eerste versterking hebben gebouwd. Hierin kan men ook nog het valluik van Radboud terugvinden.
In zijn strijd tegen de christenen sleepte de koning zijn gevangenen mee naar zijn kasteel in Medemblik. Hij liet zijn gevangenen door het valluik in een put met ongebluste kalk vallen. Nu nog moet men daar het gekerm van de slachtoffers kunnen horen.
De dochter van Radboud kwam de katholieke gevangenen zo veel mogelijk te hulp, totdat haar vader haar op heterdaad betrapte. Zij werd ín de kelder gestopt met een doornenkroon op haar hoofd. Toen het meisje weer vrijkwam, zetten haar vrienden een gouden kapje op haar hoofd om de littekens te verbergen. Later gingen alle vrouwen van West-Friesland zo'n kapje dragen en zou de zo bekende gouden kap van de Westfriese klederdracht zijn ontstaan.
Tenslotte maakte Karel de Grote een eind aan het koningschap van de Radbouds der Friezen. De laatste vorst moest zelfs naar Denemarken vluchten om zich veilig te weten.
Het kasteel Medemblik raakte vervallen, totdat graaf Floris V van Holland er een nieuwe burcht liet bouwen. Maar het valluik van Radboud en het gekerm der omgekomenen bleven.

Anton van Oirschot

 

Bezoekersinformatie
Oudevaartsgat 8, 1670 AC Medemblik Tel. 0227-541960
Openingstijden 1 mei t/m 15 september: ma-za 11.00-17.00; zo 14.00-17.00.
De rest van het jaar alleen op zondag geopend van 14.00 tot 17.00 uur, en in de korte schoolvakanties van 12:00 - 17.00 uur.
Meer informatie te vinden op de website van Kasteel Radboud.



Hoofdartikel:
•  Spoken & kastelen

 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland
 
Publicatiedatum:
1 februari 2005