Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Witte donderdag

Op de donderdag voor Pasen wordt herdacht dat Jezus met zijn twaalf leerlingen het laatste avondmaal hield.

Op die avond wist Jezus dat hij verraden zou worden door één van zijn vrienden. Dit gebeurde ook door zijn leerling Judas, die de joodse religieuze leiders in Jeruzalem had verteld waar Jezus zich die avond zou bevinden. Zij waren op zoek naar Jezus, want ze beschuldigden hem van godslastering: hij noemde zichzelf de zoon van God en vergaf in Gods naam zonden.
Die maaltijd op donderdagavond was dus een bijzondere maaltijd, vooral toen Jezus het brood brak en ronddeelde terwijl hij zei dat het zijn lichaam was. Hij deed dat ook met de beker wijn en zei dat het zijn bloed was. Hij wilde dat mensen hem zo zouden blijven herinneren.

De christenen herdenken dit nog altijd tijdens de eucharistie of het Avondmaal. Ze eten brood en drinken wijn.
Omdat de priester tijdens de viering van het Avondmaal een wit gewaad draagt, wordt deze donderdag Witte Donderdag genoemd. Wit is de kleur die staat voor goed, vreugdevol en heilig.

Het christelijk paasfeest wortelt in oude vruchtbaarheidsrituelen en het joodse paasfeest dat op haar beurt is ontstaan uit de samenvoeging van twee lentefeesten. Daardoor is het geen toeval dat Pasen kort na het begin van de lente gevierd wordt. Het christelijke Pasen is om twee redenen niet los te denken van het joodse paasfeest. Er ontstond een band doordat de gebeurtenissen rond Jezus' terechtstelling zich in Jeruzalem rond het joodse paasfeest afspeelden. Maar nog belangrijker is het feit dat Jezus het joodse paasmaal bestempelde tot gedachtenismaal.

Anite Haverkamp



Hoofdartikel:
•  Religieuze feestdagen
 
Instelling:
Museum Catharijneconvent
 
Publicatiedatum:
16 maart 2005