Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

CKV - bonnen

 Kennismaking met het archief:

Kennismaking met het archief, voor de eerste klas van de basisvorming

Meer informatie:

 

 

In de les Kennismaking met het archief, die op school door de docent wordt gegeven, krijgen de leerlingen een algemene introductie op het (stads)archief. De volgende vragen worden beantwoord: wat is er te vinden, waarom bewaren we dit, voor wie is het bedoeld, waarvoor kun je het archief bezoeken, is het toegankelijk en openbaar, welke problemen levert het bewaren op?

Alle mogelijke archiefbronnen, zoals handschriften, affiches, kranten, fotos, tekeningen en kaarten worden in het project gebruikt. Het bezoek aan het archief bestaat uit een rondleiding waar de leerlingen authentieke bronnen te zien krijgen, bijvoorbeeld de echte bronnen die ze al in de archiefkist vonden, maar ook belangrijke stukken zoals het oudste archiefstuk en aansprekende bronnen zoals een mooi oud lakzegel of een in kleuren uitgevoerde tekening van de stad.

In een pilot is door het Gemeentearchief Ede en het Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg het Nijmeegse programma Kennismaking met het archief vertaald naar de eigen lokale situatie.



 
Instelling:
Project erfgoedaanbod cultuurvouchers
 
Publicatiedatum:
13 december 2002