Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Alledaagse leven van Rembrandt

Museum Het Rembrandthuis bevindt zich in de vroegere woning van Rembrandt van Rijn. Hier kun je zien hoe de beroemdste Nederlandse schilder leefde en werkte in de 17de eeuw.

Rembrandt, Saskia in bed, 1640, tekening, Fondation Custodia, Institut Neerlandais, Parijs.
Rembrandt, Saskia in bed, 1640, tekening, Fondation Custodia, Institut Neerlandais, Parijs.

Beneden woonde hij met zijn vrouw Saskia, boven was zijn atelier. Het huis is zo veel mogelijk op dezelfde manier ingericht als toen Rembrandt er woonde. Een speciale kamer was Rembrandts eigen privé-museum. Het staat er vol met voorwerpen die Rembrandt verzamelde, zoals gedroogde dieren, vreemde wapens, gipsen koppen en kleurige schelpen, uit alle delen van de wereld. In andere kamers hangen schilderijen van Rembrandts tijdgenoten en van zijn leermeester, Pieter Lastman.
Rembrandt was al tijdens zijn leven een beroemd en veelgevraagd  kunstenaar. Toen hij in dit huis woonde, maakte hij het schilderij dat nu iedereen kent als 'De Nachtwacht'. Toch kon hij zijn huis niet afbetalen. In 1656 ging hij failliet. Al zijn kostbare bezittingen moesten worden verkocht. Er werd toen een inventaris gemaakt van alle voorwerpen in Rembrandts huis. Die lijst bestaat nu nog steeds. Dat was een grote hulp bij het opnieuw inrichten van de kamers van Rembrandts vroegere woning.
In het gerestaureerde en weer ingerichte woonhuis aan de Jodenbreestraat in Amsterdam kun je zien hoe Rembrandt geleefd en gewerkt heeft. Als je Rembrandts huis alvast van binnen wilt leren kennen, kun je een virtuele tour maken op www.rembrandthuis.nl (tour).

Femke Hameetman



 
Instelling:
Museum het Rembrandthuis