Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

De architecten van Het Nieuwe Rijksmuseum

Projectpakket Het Rijksmuseum Amsterdam

Architectenbureau Cruz & Ortiz
Ontwerptekeningen voor Het Nieuwe Rijksmuseum
2000
Rijksmuseum, Amsterdam


In 2000 werden zeven architecten gevraagd om hun visie te geven op de komende grootscheepse verbouwing en restauratie van het museum. Het architectenbureau Cruz & Ortiz uit Sevilla maakte het winnende ontwerp. Dit duo was verantwoordelijk voor de nieuwbouw in de oude binnenstad van Sevilla en het Spaanse Paviljoen in de Wereldtentoonstelling in Hannover 2000.

In hun ontwerp verplaatst de ingang zich naar de onderdoorgang. Vandaaruit kan het publiek via (rol)trappen naar een ondergelegen ruimte die de oost- en westvleugel van het museum met elkaar verbindt. De binnenplaatsen worden weer opengemaakt en ontdaan van de later aangebrachte zalen, zodat het oriëntatiepunten worden voor de bezoekers. Meerdere in- en uitgangen van de binnenplaatsen naar de tentoonstellingsruimtes maken het mogelijk om verschillende routes te volgen. De afdeling Aziatische Kunst komt in een nieuw paviljoen in de museumtuin.

Tijdens de verbouwing vinden niet alleen nieuwe ingrepen plaats, maar zal er ook veel worden gerestaureerd. Vandaar dat er naast de hoofdarchitecten Cruz & Ortiz een bureau voor de uitvoer van de restauraties is aangetrokken. Dit is Van Hoogevest Architecten uit Amersfoort. Dit bureau heeft een groot aantal projecten in Nederland op zijn naam staan, waaronder het Raadhuis van Hilversum, de St. Servaaskerk in Maastricht en de Domkerk in Utrecht. Bovendien werkten zij mee aan de nieuwbouw voor het Amsterdamse Java-eiland.


Hoofdartikel:
•  De Nationale Schatkamer van Nederland
 
Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam
 
Publicatiedatum:
17 maart 2004