Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

De architect Pierre Cuypers

Projectpakket Het Rijksmuseum Amsterdam

Anthonius Dupuis
Petrus J. H. Cuypers
Ca. 1910
Rijksmuseum, Amsterdam
 

Pierre Cuypers werd geboren in Roermond in 1827. Hij groeide op in een rooms-katholiek gezin als het negende en laatste kind. Zijn moeder heette Maria Johanna Bex. Zijn eerste schilderlessen kreeg hij van zijn vader, de huis- en kerkdecoratieschilder Joannes Hubertus Cuypers. Hij volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Daarna ging Cuypers in de leer bij de Franse architect en restaurateur Viollet-le-Duc.

In 1865 vestigde hij zich als architect in Amsterdam. Op een gegeven moment richtte hij in Roermond een werkplaats op. Hier werkten, naar middeleeuws voorbeeld, vaklieden van verschillende disciplines samen. Niet alleen het gebouw werd daar ontworpen, maar ook bijvoorbeeld het beeldhouwwerk en het meubilair. Cuypers speelde een belangrijke rol in de herleving van het gebruik van bakstenen en het metselen. Naast het Rijksmuseum ontwierp hij ruim twintig katholieke kerken, een aantal woonhuizen en het Amsterdamse Centraal Station. Bovendien restaureerde hij veel middeleeuwse bouwwerken, zoals kasteel de Haar bij Haarzuylens.

Cuypers liet zich voornamelijk beénvloeden door de gotische stijl, vanwege het katholieke karakter en de degelijke constructieprincipes. Hij combineerde motieven uit de Middeleeuwen, renaissance en barok met moderne materialen zoals ijzer en glas. Twee voorbeelden van gebouwn waarbij hij dit deed, zijn het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam. Cuypers keerde in 1894 terug naar Roermond, waar hij in 1921 zou overlijden.


Hoofdartikel:
•  De Nationale Schatkamer van Nederland
 
Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam
 
Publicatiedatum:
17 mei 2005