Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Oranjehuwelijken

----------------------------------------------------------------------------------------
Themapakket Het Huis van Oranje
Rijksmuseum Amsterdam

----------------------------------------------------------------------------------------


Vorstenhuwelijken worden gesloten uit politieke en dynastieke overwegingen. Zo ook bij het Oranjehuis, dat door huwelijken vertakkingen krijgt in Rusland, de Duitse landen en Engeland. Meestal leren de vorstelijke echtelieden wel met elkaar leven, soms is het huwelijk ronduit slecht en heel soms is er sprake van echte liefde.   


 Frederik Hendrik (1584-1647)  Amalia van Solms (1602-1675)
Prins Frederik Hendrik en Amalia van Solms hebben op zijn minst een zeer goede verstandhouding. Tijdens zijn veldtochten wordt Frederik Hendrik vergezeld door zijn secretaris Constantijn Huygens. Deze houdt Amalia op de hoogte van de verrichtingen van haar echtgenoot. Hij schrijft haar honderden hele kleine briefjes in een minuscuul handschrift.


Prins Willem III   Mary Stuart II
Willem III, de koning-stadhouder, houdt zielsveel van zijn Mary Stuart II. Als zij vlak voor de jaarwisseling van 1694/95 mazelen krijgt (waar zij inderdaad aan zou overlijden), schrijft hij aan een vriend: "Je begrijpt in welke toestand mij dit brengt, ik, die haar zozeer liefheb. Je weet wat het zeggen wil, een goede vrouw te hebben. Indien ik het ongeluk had de mijne te verliezen, zou ik mij uit de wereld willen terugtrekken."  


Koning Willem I  Sophia Frederika Mathilda (1818-1877)
Het huwelijk tussen koning Willem III en koningin Sophie is een absoluut dieptepunt. Ze snappen niets van elkaars karakter en gevoeligheden. Vanaf ongeveer 1852 leeft het echtpaar gescheiden. 's Zomers woont hij op Het Loo en zij in Huis ten Bosch. In Den Haag hebben zij ieder hun eigen appartement. Het koningspaar ontmoet elkaar alleen bij officiële gelegenheden.

Lees meer over het Huis van Oranje:
Hoe komt Nederland aan de Oranjes ?

---------------------------------------------------------------------------------------          
                                                      Themapakket Het Huis van Oranje
Zie ook:

^ Kunstwerken vertellen over Het Huis van Oranje 

Instelling: