Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Huwelijksportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laan

Projectpakket Frans Hals (1581/85-1666)

Frans Hals
Huwelijksportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laan
Ca. 1622
140 x 166,5 cm
Rijksmuseum, Amsterdam

Een echtpaar in donkere kleding heeft zich tegen een boom gevleid. Het is de rijke koopman Isaac Massa en zijn echtgenote Beatrix van der Laen. Ze lieten dit portret maken toen ze pas waren getrouwd. Beatrix laat trots haar wijsvinger met de ring zien. Haar hand leunt op de schouder van haar man. Hij heeft zijn rechterhand op zijn hart gelegd, een gebaar van liefde en trouw. Het stel zit er ontspannen bij.

Het is heel bijzonder dat Beatrix een glimlach op haar gezicht heeft. Dit komt niet vaak voor op 17de-eeuwse portretten. Het schilderij is een hoogtepunt in het oeuvre van Frans Hals. Prachtig is te zien hoe hij met een paar penseelstreken de stof van de jurk laat glimmen. Op sommige plekken schilderde hij ruw, zoals linksonder bij de distel. Op andere plaatsen was hij preciezer, bijvoorbeeld bij het kant van de kragen en de manchetten. 

Er zit een aantal verborgen betekenissen in het schilderij. De klimop aan de voeten van Beatrix is een symbool van liefde en aanhankelijkheid. De omgevallen vazen wijzen op de breekbaarheid van het leven. Rechts is een doorkijkje te zien in een fantasietuin, waarin jonge stelletjes lopen. Er staat een beeld van Juno, de godin van het huwelijk. De fontein is een symbool van de vruchtbaarheid. Deze liefdestuin is een omgeving die goed past bij het jonge paar.


Hoofdartikel:
•  De schilderijen van Frans Hals
Zie ook..
 
Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam
 
Publicatiedatum:
12 maart 2004