Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Kunstwerken vertellen over de politieke ontwikkeling van Nederland

----------------------------------------------------------------------------------------
Themapakket Nederland wordt een natie
Rijksmuseum Amsterdam

----------------------------------------------------------------------------------------

Hoe Nederland zich ontwikkelt van een door de omstandigheden bij elkaar gekomen groep gewesten tot een centraal bestuurde, democratische staat is terug te vinden in de collectie van het Rijksmuseum. Een groot aantal interessante, kostbare, maar ook eigenaardige voorwerpen geeft prijs hoe het kleine gebied dat uit eigenmachtig opererende gewesten bestaat, worselt om erkenning als zelfstandige staat. Een staat waarin conflict zich op conflict stapelt, omdat de inrichting ervan uitnodigt tot zelfstandig handelen: door de steden, door de gewesten en door de stadhouders. Hoe langzamerhand, onder invloed van de ideeën van de Verlichting en met als voorbeelden de Amerikaanse Vrijheidsoorlog en de Franse Revolutie, Nederland een centraal bestuurde democratie wordt, waarin de inwoners politieke inspraak hebben.

Klik op een van de onderstaande kunstwerken en lees hun verhaal over de ontwikkeling van Nederland tot een democratisch land:

De lijken van de gebroeders De Witt Prins Willem I van Oranje Stoel, gebruikt door koning Willem II Ambtskostuum van minister Thorbecke

De Vrede van Munster, 1648 Allegorie op de troonsafstand van keizer Karel V in 1555 De Grote Zaal op het Binnenhof


 
Instelling:
Rijksmuseum, Amsterdam
 
Publicatiedatum:
12 december 2002