Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Amsterdamse impressionisten

Projectpakket Haagse School

De Amsterdamse impressionisten richtten zich op het dagelijks leven in hun stad Isaac Israëls
Etalage
Ca. 1894-1898
Rijksmuseum Amsterdam  

De Haagse School introduceerde in Nederland de vooruitstrevende ideeën over schilderkunst van de Franse impressionisten. Deze nieuwe manier van werken werd aan het eind van de 19de eeuw overgenomen door een jonge generatie schilders uit Amsterdam. Hun onderwerpkeuze verschilde van die van de Haagse School. Zij maakten geen landschappen, maar concentreerden zich voornamelijk op de weergave van het dagelijks leven in Amsterdam.

Rond 1880 ontwikkelde deze stad zich enorm snel. Nieuwe fabrieken en bedrijven werden gebouwd en de haven breidde uit. Dit bood nieuwe werkgelegenheid voor mensen en het inwonertal van de stad groeide flink. Bovendien was Amsterdam aan het eind van de 19de eeuw een bruisend ontmoetingscentrum voor schilders en letterkundigen. Zij ontmoetten elkaar in de kroeg of bij één van de kunstenaars thuis. Daar hielden ze lange gesprekken over vernieuwingen in de kunsten. De stad was dus letterlijk en figuurlijk in beweging en dat dynamische wilden de Amsterdamse impressionisten vastleggen op hun schilderijen. Ze deden dit met grove, snelle penseelstreken.

Bekende kunstenaars zijn Georg Hendrik Breitner, Isaac Israëls en Willem Witsen. Ze gaven de mensen op straat weer, schepen in de gracht, de paardentrams en de gebouwen. Een voorbeeld is de Singelbrug bij de Paleisstraat in Amsterdam van Breitner. Hij gebruikte sombere kleuren om de sfeer op een koude winterdag weer te geven. 



Hoofdartikel:
•  De Haagse School
Zie ook..
•  De schilders van de Haagse School
•  De Haagse school in jaartallen
 
Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam
 
Publicatiedatum:
17 maart 2004