Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Johannes Vermeer in jaartallen

Projectpakket Johannes Vermeer en de Delftse School

1632 Reynier Jansz Vos (alias Vermeer) en Digna Baltens laten op 31 oktober hun zoon "Joannis" (=Johannes Vermeer) dopen in de Nieuwe Kerk te Delft.

1653 Johannes verlooft zich op 5 april met Catharina Bolnes. Ze trouwen op 20 april in de rooms katholieke schuilkerk* in Schipluy (vlakbij Delft). Ze trekken in bij Maria Thins, Catharina's moeder. Vermeer wordt op 29 december ingeschreven als meesterschilder* in het Lucasgilde* in Delft

1654 Ontploffing van het kruitmagazijn in Delft. Een enorme ramp: alle huizen in Delft lopen schade op, 200 huizen worden zelfs verwoest. Tientallen mensen komen om het leven, waaronder Carel Fabritius, een van de meest talentvolle Delftse schilders.

1655 Reynier Jansz. Vos -de vader van Johannes Vermeer- overlijdt in Delft

1657 Vermeer leent ¦ 200,00 van Pieter van Ruyven

1662 Vermeer wordt hoofdman* van het Lucasgilde*

1663 De Fransman Balthasar de Monconys bezoekt Vermeer, om schilderijen van hem te kopen.

1670 Op 13 februari sterft Digna Baltus, Vermeers moeder. Hij erft het huis Mechelen op het Marktveld in Delft. Van de erfenis wordt hij financieel nauwelijks wijzer: de huuropbrengsten van Mechelen dekken ternauwernood de hypotheek die op dat huis rust.

1672 Vermeer wordt herkozen als hoofdman* van het Lucasgilde*

1673 Vermeer in financiële problemen: gaat naar Amsterdam om obligaties* te verkopen

1674 Maria (Vermeers oudste dochter) trouwt met de katholieke zijdekoopman Johannes Cramer in Schipluy. Door het huwelijk gaat het financieel weer wat beter met de familie Vermeer. Vermeer verkoopt de laatste twee jaar van zijn leven geen schilderijen meer. Vermeer is lid van de Delftse schutterij.

1675 Vermeer leent in Amsterdam f 1000. Vermeer overlijdt aan een hartaanval en wordt op 15 december in de Oude Kerk in Delft begraven. Hij laat elf kinderen na, waarvan er mogelijk nog acht thuis wonen. Familie Vermeer blijft in armoe achter.



Zie ook..
 
Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam
 
Publicatiedatum:
2 april 2004