Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Mijn droomhuis: Villa Vinex

De één gruwt bij het idee, voor de ander is het een droom die uitkomt: een nieuwbouwhuis op een Vinex locatie. Voor veel mensen die verhuizen naar een huis in een nieuwbouwwijk is het een tussenstation tussen de achtergelaten flat en het echte droomhuis, waar ze ooit hopen te gaan wonen.

 
Villa Caletta
Alle huizen in deze wijk dragen "zonnige" namen en worden villas genoemd. Zo roepen ze een gevoel op van luxe en warme, zuidelijke zomers, Bart Sorgedrager, 8 juli 2001,
Rijksmuseum Amsterdam

Tussen droom en werkelijkheid
De fotograaf Bart Sorgedrager volgde ruim een jaar zes gezinnen bij hun verhuizing naar de wijk Langerak II in de Vinex locatie Leidsche Rijn bij Utrecht. Hij fotografeerde hun oude huis, het klussen in het nieuwe en het uiteindelijke resultaat. De bewoners zijn tevreden over hun nieuwe stek, hoewel iedereen moppert over het gebrek aan parkeerruimte. Bijna ieder gezin heeft namelijk twee auto's, want beiden werken. En het werk en ook de winkels liggen meestal niet om de hoek.
De meeste waren niet van plan nieuwbouw te kopen, ze zochten een leuk jaren dertig huis niet ver van het centrum van de stad waar ze woonden of nog liever een oud vrijstaand huis buiten, maar helaas voor starters niet betaalbaar. En dus werd een deel van de droom verwezenlijkt in het interieur. Zoals Simone, die graag een mozaďekvloer in haar keuken wilde naar eigen ontwerp, dat moest in een week kunnen. Ze deed er bijna drie over! Maar het resultaat is prachtig.

De keuken in Villa Caletta.
Simone is bezig een gele mozaďekvloer te plakken volgens haar eigen ontwerp, Bart Sorgedrager, 2001, Rijksmuseum Amsterdam


Ach, over een jaar of vijf, zes hopen ze, dan moet het lukken, dat droomhuis.

Lifestyle
Bart Sorgedrager maakte niet zomaar foto's van mensen die van huis A naar huis B verhuisden. De foto's laten zien welke stijl ze kozen voor hun nieuwe interieur. Hoe gaan ze de tuin inrichten, hoe kleden ze zich? En wat ze samen zo ongeveer verdienen. Want goedkoop is het niet voor een jong gezin om een huis te kopen en in te richten. Gemiddeld betaalden ze ruim vier ton ( in guldens) voor hun huis. En daar kwam nog eens pakweg 40.000 gulden bij voor de badkamer, de keuken, de nieuwe vloerbedekking en noem maar op.
Anders gezegd de foto's zijn een momentopname: hoe leven en wonen mensen in het eerste jaar van de 21ste eeuw?

Jaap en Simone in de tuin van hun nieuwe huis, Villa Caletta, Bart Sorgedrager, 2001, Rijksmuseum Amsterdam


Over vijftig jaar kijken we er naar zoals nu naar foto's van onze grootouders. Wat een lelijk meubilair en rare kleren maar.... toch leuk om te zien hoe deze mensen toen woonden en zich kleedden!

Jet Baruch

 

Termen verklaard
Vinex
Vinex is de afkorting van de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening extra. Een nota van de overheid uit 1993 die de grootste huisvestingsoperatie aankondigde sinds de tweede Wereldoorlog. Ruim 600.000 nieuwe woningen verdeeld over 26 locaties moesten er gebouwd worden voor eind 2005. De meeste van deze Vinexlocaties liggen in de buurt van steden. Leidsche Rijn in de buurt van Utrecht is een van de grootste.

Foto-opdrachten
Deze serie foto's van Bart Sorgedrager is gemaakt in het kader van een foto-opdracht. De afdeling Nederlandse Geschiedenis van het Rijksmuseum geeft sinds 1975 foto-opdrachten aan een of meer fotografen om een bepaald aspect van de Nederlandse samenleving te fotograferen. De collectie omvat nu, in 2003, ruim 2200 foto's over 26 verschillende onderwerpen. Op de website het Geheugen van Nederland zijn alle foto's te zien.

Leestip
Tracy Metz en Irene Cieraad, Document Nederland: Villa Vinex, Bart Sorgedrager fotografeert Leidsche Rijn, Uitgeverij De Verbeelding, 2001, ISBN 90 74 159 40 0



 
Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam
 
Publicatiedatum:
27 november 2003