zoeken
mail a friend
Achtergrondinformatie

Cultuurwijzer is in 2001 ontwikkeld in opdracht van Digitaal Erfgoed Nederland (DEN). Kijk voor meer informatie hierover bij het colofon.

De Cultuurwijzer is een website dat het publiek toegang geeft tot het culturele erfgoed in Nederland. Het biedt in wisselende thema's een schat aan informatie. Deze thema's geven toegang tot de onderliggende informatie.

In 1998 werd een rapport gepubliceerd dat Alles uit de Kast heet. In dit rapport stond dat als we alle cultuur van Nederland digitaal zouden willen laten zien, er 100.000 manjaar aan gewerkt zou moet worden. Nu is alles digitaliseren misschien niet zo'n goed idee...

De Cultuurwijzer laat in ieder geval een begin zien van wat er kan gebeuren als musea, archeologie, monumentenzorg, bibliotheken en archieven gezamenlijk hun informatie online aanbieden.

Tot media 2005 verschenen er tweemaandelijks nieuwe thema's op Cultuurwijzer met artikelen van erfgoedinstellingen. Deze thema's zijn nog steeds te lezen op deze aangepaste versie van Cultuurwijzer, maar informatie die stond in de agenda en adresgegevens van erfgoedinstellingen zijn niet meer herplaatst, omdat deze gegevens niet zijn bij gehouden en ook niet bijgehouden kunnen worden.

Medio 2005 is Cultuurwijzer overgenomen door het Instituut Collectie Nederland (ICN). ICN gaat er een Collectiewijzer van maken, een website voor en door collectiebeheerders. De erfgoedbrowser, ontwikkeld door Medialab, wordt wel verder doorontwikkeld ICN, onder andere ter zichtbaarheid van de collectie Nederland.
Cultuurwijzer en Cultuurwijs zullen nog een tijdje in deze aangepaste vorm op het internet te vinden zijn, maar er zal geen redactie meer kunnen plaatsvinden, waardoor onderhoudsgevoelige informatie als hyperlinks helaas niet goed meer kunnen werken.

 

 


Zie ook:
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland

Publicatiedatum:
20 april 2006