zoeken
mail a friend








Thematische kaart van Nederland

De meeste mensen kennen ze nog wel van school: de thematische atlassen en wandkaarten over bijvoorbeeld de bodemgesteldheid, het grondgebruik en de industrie. De wetenschappelijke varianten hiervan zijn te vinden in de Atlas van Nederland.

Deze atlas is geheel gevuld met kaarten die fysische, sociale, economische en politieke aspecten van Nederland verbeelden. Ze zijn verdeeld over 20 onderwerpen, waarbij de mensen centraal staan. Hun leefgebied, hun wonen, werken, verzorging en recreatie worden daarbij in beeld gebracht. De twintig onderwerpen behandelen vraagstukken als bewoonbaarheid, welvaart en welzijn, inrichting van de ruimte en zorg voor het milieu. In de hieronder afgebeelde kaart is bijvoorbeeld de migratie van industrie en diensten tussen 1985 en 1986 afgebeeld.

Migratie industrie en diensten, 1985 - 1986, uit: Atlas van Nederland (deel 9: Bedrijven, 1987), © Stichting Wetenschappelijke Atlas van Nederland

Nederland ziet er heel anders uit als de Kamer van Koophandel-districten worden afgebeeld naar grootte van het aantal vestigingen in industrie en diensten. West-Nederland - en vooral de grote stadsgewesten - domineert sterk. De bedrijfsmigratie tussen Kamerdistricten is het grootst in West- en Midden-Nederland. Een belangrijk vertrekoverschot kennen de regio's Arnhem, Rotterdam, Gouda, Hilversum en Zaanstad. Een vestigingsoverschot treft men aan in de regio's 's-Hertogenbosch, Breda, Den Haag en Utrecht. Het vertrekoverschot van de regio Rotterdam is bijna even groot als het vestigingsoverschot van de regio Utrecht (+ 100). De regio Rotterdam verliest bedrijven aan alle omringende gebieden en aan Amsterdam. Amsterdam verliest bedrijven aan Den Haag. Utrecht ontvangt bedrijven uit een wijde omgeving.
De ondergrond van de kaart wordt gevormd door een anamorfose van de Kamer van Koophandel-districten. De oppervlakten van de districten verhouden zich tot de aantallen vestigingen in industrie en diensten per district. 

© 2001, Stichting Wetenschappelijke Atlas van Nederland

Dit artikel is gedeeltelijk overgenomen uit Atlas van Nederland, deel 9: bedrijven (1987). Deze atlas wordt uitgegeven door de stichting Wetenschappelijke Atlas van Nederland. Tegenwoordig is de altas ook op internet te bewonderen. Lees er hier meer over.

 


Instelling:
Stichting Wetenschappelijke Atlas van Nederland

Publicatiedatum:
8 oktober 2003