zoeken
mail a friend








Duiven (Loowaard)

Het Romeinse grensfort in Duiven (Loowaard) is in de loop der tijd geheel weggespoeld door de Rijn. De locatie van het castellum is teruggevonden dankzij de vele baggervondsten met een militaire achtergrond. Ooit lag het fort ongeveer 1 km ten zuiden van het plaatsje Loo.

Langs de Romeinse grens (Limes)
Loowaard lag in de Romeinse tijd op de westelijke oever van de Rijn. Het was een strategische locatie: de hoger gelegen oeverwal zorgde voor een goede verbinding met het achterland. Het lag bovendien ongeveer op de helft van de afstand tussen de grensforten (castella) in Arnhem - Meinerswijk (Castra Herculis) en in Rijnwaarden - Bijlandse Waard (Carvium). De Romeinen bouwden het fort waarschijnlijk rond 40 n. Chr. Stempels in het aardewerk kunnen aanwijzingen zijn dat troepen uit Xanthen bij de verbouwingen betrokken waren. Het is niet bekend hoelang zij het fort gebruikten, maar er zijn aanwijzingen dat het complex in de vierde eeuw nieuwe bewoners kreeg. Na het vertrek van de Romeinen gebruikten de Franken het terrein tot in de zevende eeuw. De Rijn heeft de locatie in deze periode of kort daarna verwoest.

Wat is hier gevonden?
De Rijn heeft het fort van Duiven geheel verwoest. Het fort lag waarschijnlijk op westelijke oeverwal van de Rijn, 1 km ten zuiden van Loo. Archeologen hebben bij baggerwerkzaamheden tegenover Huissen veel Romeins materiaal aangetroffen, zoals draaischijfaardewerk, tufsteen, tegels, dakpannen, militaire graffiti, bronzen vaatwerk en paardentuig. Het militaire karakter van deze vondsten was de aanwijzing voor een  grensfort castellum in de buurt.


Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland

Publicatiedatum:
30 november 2004