zoeken
mail a friend








Fort Asperen

Idyllisch gelegen aan het riviertje de Linge en omgeven door groen is aan Fort Asperen nauwelijks te zien dat het eens een militaire functie had. Toch deed het nog in de Tweede Wereldoorlog dienst, als onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Sinds 1984 is het fort voor het publiek opengesteld en worden er tal van interessante culturele manifestaties georganiseerd.

Panorama's
In de artikelen zelf zijn de panorama's te vinden, maar ook bij Virtueel rondkijken. Om de panorama's af te kunnen spelen is QuickTime nodig. Klik hier voor meer informatie daarover.

Verantwoording van de afbeeldingen
Alle gebruikte afbeeldingen zijn met toestemming afkomstig uit de publicatie Fort Asperen van Chris Will, een uitgave van Stichting Fort Asperen uit 2002 en uit een eerdere uitgave van dezelfde auteur uit 1987, Het fort bij Asperen. Uitgezonderd vier afbeeldingen bij het artikel Nieuwe bestemming. Deze zijn afkomstig van de website van Fort Asperen.

Verantwoording van de panorama's
De QuickTimeVR panorama's en foto's daarvan zijn gemaakt door Cees de Jonge van Visual Art Box in opdracht van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en Digitaal Erfgoed Nederland.

Bezoekmogelijkheden
Van 1 mei tot 1 oktober is Fort Asperen opengesteld voor het publiek. Kijk voor meer informatie op de website van Fort Asperen.

Meer lezen
Internet
www.fortasperen.nl
www.hollandsewaterlinie.nl
www.vestingmuseum.nl
www.forten.info

Artikelen op Cultuurwijs
De forten van de stelling van Amsterdam
Fort Asperen en de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Literatuur
Chris Will, Het Fort bij Asperen, Stichting Fort Asperen, 2002
Chris Will, Sterk Water.De Hollandse Waterlinie, Utrecht 2002
Hans Brand en Jan Brand (red.), De Hollandse Waterlinie, Utrecht/Antwerpen, 1986


Inhoud:
Virtueel rondkijken
Torenfort
Fort Asperen rond 1880
Nieuwe bestemming
Hollandse Waterlinie

Zie ook:
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland

Publicatiedatum:
22 augustus 2005