zoeken
mail a friend
Oude Rijkswerf Willemsoord

Keizer Napoleon zag in Den Helder een strategische waarde, gunstig gelegen in de kop van Noord-Holland tegenover de rede van Texel. Het kleine vissersdorpje moest de belangrijkste marinehaven worden in het noorden van het Franse keizerrijk met een moderne marinewerf. Zijn visie is gerealiseerd, want Rijkswerf Willemsoord groeide inderdaad uit tot een voor de marine immens industrieel complex. Sinds de marine in 1993 een ander haventerrein in gebruik nam is het gebouwencomplex gerestaureerd en voor het publiek toegankelijk gemaakt.

De brug naar het terrein van de Oude Rijkswerf Willemsoord, foto Cees de Jonge, 2005

Panorama's
In de artikelen zelf zijn de panorama's te vinden, maar ook bij Virtueel rondkijken. Om de panorama's af te kunnen spelen is QuickTime nodig. Klik hier voor meer informatie daarover.

Verantwoording van de afbeeldingen
De meeste afbeeldingen zijn afkomstig van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ). Ook zijn er afbeeldingen afkomstig van het Nationaal Archief, het Rijksmuseum Amsterdam en het Maritiem Museum Prins Hendrik Rotterdam.

Verantwoording van de panorama's
De QuickTimeVR panorama's en foto's daarvan zijn gemaakt door Cees de Jonge van Visual Art Box in opdracht van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en Digitaal Erfgoed Nederland.

Bezoekmogelijkheden
De Oude Rijkswerf Willemoord bied nu onderdak aan veel verschillende culturele instellingen en bedrijven. Kijk voor de openingstijden op de websites ervan:
Cape Holland
Museumhaven Willemsoord
Game Kingdom
Caper's Nest
Waterworld Café
Marine Museum
Reddingmuseum Dorus Rijkers
Bioscoop Utopolis

Meer lezen
Internet
www.willemsoord.com
www.denhelder.nl
www.rijksbouwmeester.nl

Literatuur
M. Bakker, Herstelplaats voor 's lands vloot. Van het Nieuwe Werk naar Rijkswerf Willemsoord, 1993
C. van Eldik, M. Bakker & M. Stokroos, ANWB Monumentenboek, 2003
informatie Oude Rijkswerf Willemsoord
De uitgave 'de Physique Existentie dezes lands, Jan Blanken, Inspecteur-Generaal van de Waterstaat (1755-1838)', verschenen ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum Amsterdam 1987.


Inhoud:
Virtueel rondkijken
Het Gibraltar van het Noorden
Marinecomplex
Blankens bouwwerken
Nieuwe bestemming
Jan Blanken

Zie ook:
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland

Publicatiedatum:
22 augustus 2005