zoeken
mail a friend








Apollo en de liefde

De mooie Apollo had veel liefdesaffaires, die allemaal dramatisch afliepen. Zoals zijn relatie met de Spartaanse prins Hyacintus.

 

Klik voor een grotere afbeelding
Marcantonio Raimondi (1480-1534), Apollo en Hyacinthus, 1506, gravure.
Een prent van Marcantonio Raimondi (1480-1534) beeldt de jonge god af samen met zijn geliefde Hyacintus. Apollo was zo verliefd, aldus Ovidius in zijn Metamorphosen, dat hij 'boog of lier, ja zelfs zichzelf vergat, want niets was hem te veel: hij zeulde met Hyacinthus netten, dreef de meute, joeg met hem door moeizaam bergterrein en voedde dagenlang zijn hartstocht. Eens, als de zon zowat halfweg is tussen komende en afgelopen nacht, dus even ver van beide afstaat, doen zij hun kleren uit, smeren zich glanzend in met olie van smeuïge olijven voor een wedstrijd met de discus. Apollo heeft de brede schijf als eerste rondgedraaid en weggeslingerd en het wolkendek ermee doorbroken; na lange tijd pas heeft het zware ding weer vaste grond gevoeld een blijk van samenwerking tussen kunst en kracht. Direct schoot Hyacinthus, ondoordacht en fanatiek door 't spel, naar voren om de discus op te pakken. Deze werd echter door de harde grond omhooggekaatst en vloog hem recht in zijn gezicht. De godheid zelf werd even bleek als de knaap die slap ter aarde lag.... Hij tilt hem in zijn schoot, koestert hem, dept de vreselijke wond en tracht het leven dat uit hem wegebt nog te redden met behulp van kruiden.'
Op Raimondi's prent omarmt de naakte Apollo zijn vriend. Niets wijst op het naderend onheil.

Klik voor een grotere afbeelding
Jean-Etienne Liotard (1702-1789), Apollo en Daphne, pastel naar beeld van Bernini.
Een pastel uit het bezit van het prentenkabinet laat Apollo zien met een andere geliefde, met Daphne. Dit was de beroemdste liefde van Apollo. Maar ook dat was geen gelukkige keuze. Daphne was niet gediend van zijn avances en vluchtte voor hem. Apollo volgde haar en toen hij op het punt stond haar te overmeesteren schoot Daphne's vader te hulp. De riviergod Peneus veranderde haar in een laurierboom. De Italiaanse kunstenaar Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) maakte een levensgroot marmeren beeld van het paar. Dit beroemde beeld staat in Rome in Galleria Borghese. De pastel die Jean-Etienne Liotard (1702-1782) van dit beeld maakte, is een kunstwerk op zichzelf. Liotard volgde Bernini's kunstwerk, maar voegde Daphne's vader toe, die te herkennen is als riviergod aan de kruik waar water uit stroomt.

Meer werk van Liotard 


Hoofdartikel:
Olympische goden



Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam

Publicatiedatum:
25 juni 2004