zoeken
mail a friend








Jupiter en de liefde

De oppergod Jupiter, de vader van goden en mensen, had veel verhoudingen en verwekte flink wat kinderen. Jupiter wordt meestal afgebeeld als krijger, met lans of bliksemschicht en met een wilde haardos.

Klik voor een grotere afbeelding
Pablo Picasso (1881-1973), Jupiter en Semele, ets uit 1931. © Rijksmuseum Amsterdam
Cornelis Bos (1506-na 1563), Leda en de zwaan, gravure naar een werk van Michelangelo. © Rijksmuseum Amsterdam
Klik voor een grotere afbeelding

Cornelis Bos (1506-na 1563), Leda en de zwaan, gravure naar een werk van Michelangelo.

Pablo Picasso etste het verhaal van Jupiter en Semele. Jupiter was verliefd geworden op de koningsdochter Semele. Zij raakte zwanger van hem. Jupiters vrouw, Juno, was zo jaloers, dat zij een andere gedaante aannam en zo, onherkenbaar, naar Juno toeging. Zij zette Juno aan om haar minnaar te vragen zijn macht te tonen. Jupiter had Semele beloofd al haar wensen in te willigen, zo ook deze. Jupiter vuurt zijn bliksemstralen af . Semele wordt dodelijk getroffen. Jupiter ontrukt de vrucht aan het moederlichaam, naait deze in zijn dij en schonk drie maanden later het leven aan Bacchus.

Een ander verhaal vertelt over Jupiters liefde voor Leda. Leda was de vrouw van de Spartaanse koning Tyndareus. Jupiter bezoekt haar, in de gedaante van een mooie zwaan. Zij vrijen en Leda raakt zwanger. Ze legt eieren, broedt ze uit en zo zien Castor en Pollux, de hemelse tweeling, en Helena van Troje en Clytaemnestra het levenslicht.
Dit bizarre verhaal wordt door Cornelis Bos (1506- na 1563) in prent gebracht, naar een voorbeeld van Michelangelo. Hij toont Leda en de zwaan in innige omhelzing. Op de achtergrond kruipen twee baby's uit een ei. Vooraan ligt een ei dat nog uit moet komen.


Hoofdartikel:
Olympische goden



Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam

Publicatiedatum:
25 juni 2004