zoeken
mail a friend








Kuise en opgewonden vrouwen

De collectie van het prentenkabinet van het Rijksmuseum bevat ook kunstwerken in andere technieken, zoals bijzondere oude foto's waarop goden en godinnen zijn afgebeeld. Een paar voorbeelden.

Adolphe Braun (1812-1877), Diana als jageres, kooldruk/ foto van beeld in het Louvre. © Rijksmuseum Amsterdam
Klik voor een grotere afbeelding
Adolphe Braun (1812-1877), Diana als jageres, kooldruk/ foto van beeld in het Louvre.
Een foto uit de 19de eeuw laat een beroemd beeld van de godin Diana zien dat stamt uit de oudheid en zich bevindt in het Louvre. Het marmeren beeld dat Diana als jageres laat zien is veel gekopieerd.

Apollo's tweelingzus Diana was de jongste van de Olympiërs. Zij was de godin van de jacht en dwaalde getooid met boog en pijlen door bossen en velden, in gezelschap van nimfen en jachthonden. Haar maagdelijkheid was haar grootste goed. Van haar nimfen eist ze hetzelfde en bij anderen beschermt ze de maagdelijkheid.

Dames van een ander alooi waren de bacchanten, volgelingen van de wijngod Bacchus. Deze razende vrouwen waren bezeten van de god en traden buiten zichzelf, ze raakten in extase. Getooid met wijnranken trokken zij in een optocht door het land, juichend en gillend. Een grote staalgravure van Wilhelm Unger (1837-1932) brengt dit aspect van de goden en hun aanhangers in beeld.

Wilhelm Unger (1837-1932), Bacchantenstoet, staalgravure naar een werk van Franz von Stuck, 1897. © Rijksmuseum Amsterdam
Klik voor een grotere afbeelding
Wilhelm Unger (1837-1932), Bacchantenstoet, staalgravure naar een werk van Franz von Stuck, 1897.

 


Hoofdartikel:
Olympische goden



Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam

Publicatiedatum:
25 juni 2004