zoeken
mail a friend








In prent

De belevenissen van de klassieke goden spraken tot de verbeelding. Talloze kunstaars raakten door de verhalen geïnspireerd en brachten ze in beeld.

In Italië waren mythologische onderwerpen zeer geliefd in de 15de en 16de eeuw. Kunstenaars als Rafael en Michelangelo schilderden godenverhalen. Deze werden in prent gebracht door beroemde graveurs. De prenten raakten verspreid over heel Europa en op die manier maakten schilders, beeldhouwers en graveurs uit het noorden kennis met de thema's uit de klassieke oudheid. Ook in Nederland werden de godenverhalen geliefde onderwerpen voor kunstenaars. 

Klik voor een grotere afbeelding
Jacob Matham (1571-1631), Apollo, gravure naar een schilderij van Cornelis van Haarlem. © Rijksmuseum Amsterdam
Jacob Matham (1571-1631) maakte een gravure van Apollo, naar een schilderij van Cornelis van Haarlem. Apollo, de mooiste van de goden, is de god van de zon, muziek, dichtkunst en geneeskunst. Op deze gravure komt de jonge Olympische god aangerend, zijn hoofd omgeven door de zon. Kunstenaars als Cornelis van Haarlem , die behoorden tot de zogenaamde maniëristen, waren vooral geïnteresseerd in de weergave van het menselijk lichaam en de ideale schoonheid. Het uitbeelden van een bijna naakte god leende zich daar uitstekend voor.

 


Hoofdartikel:
Olympische goden



Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam

Publicatiedatum:
25 juni 2004