Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

De forten van de Stelling van Amsterdam

Rond Amsterdam werd van 1880 tot 1920 de Stelling van Amsterdam aangelegd. Dit was een kring van 42 forten voor de verdediging van de stad. Je kunt verschillende van deze forten bezoeken, bijvoorbeeld in september tijdens de Stellingmaand. Maar ook de rest van het jaar zijn er rondleidingen te volgen.

De zichtbare zijde van het hoofdgebouw van het Fort bij Vijfhuizen, foto © René G.A. Ros

De pantserkoepel met twee 10,5 cm kanonnen van het Fort bij Spijkerboor, foto © René G.A. Ros

Een hefkoepelgebouw van het Fort bij Uithoorn, foto © René G.A. Ros

Zodra je meer dan één fort hebt bezocht zul je zien dat ze vaak op elkaar lijken maar toch allemaal anders zijn. De plaats van een fort bepaalde welke kanonnen en manschappen er nodig waren en dus hoe het fort er uit zag. 
Zo zijn de forten aan de kust, Fort bij IJmuiden en Fort aan het Pampus, enorm groot terwijl er ook enkele kleine kustbatterijen zijn. Rond Weesp en Muiden zijn oudere bakstenen torenforten hergebruikt en die zien er weer heel anders uit dan de rest van de Stelling.
De meeste forten zijn tussen 1897 en 1914 gebouwd en van een kleiner, ondiep model dat moeilijker door de vijand te treffen zou zijn. Deze forten voor circa 300 soldaten zijn in de loop der tijd volgens drie verschillende standaardmodellen gebouwd. Toch is elk fort weer net even iets anders.
Alle forten hebben een bomvrij hoofdgebouw dat je meestal vanaf de weg kunt zien. Uit het hoofdgebouw steken aan de achterkant twee keelkazematten, waarin de kanonnen stonden om het terrein naar het naastgelegen fort te kunnen beschieten. Daarnaast hebben de meeste forten ook een voorgebouw, dat met een ondergronds gang met het hoofdgebouw is verbonden. Sommige forten hebben echter twee verdiepingen, of maar één keelkazemat. Andere hebben weer een pantserkazemat, een opstelling voor mitrailleurs of kanonnen achter een decimeters dikke stalen muur.
De meeste forten hebben ook twee hefkoepelgebouwen. Hierin zat een kanon onder een pantserstalen dak dat omhoog kon komen om te schieten, waarna het weer in het beton zakte. De forten van na 1913 hebben echter maar één zon hefkoepelgebouw.

Modeltekening van een fort, Standaardmodel A, illustratie © Lex Tempelman, Hengelo

Een keelkazemat van het Fort bij Aalsmeer, foto © René G.A. Ros

De pantserkazemat van het Fort bij Edam, foto © René G.A. Ros

En zo kun je nog wel even door gaan. Er zitten bijvoorbeeld ook verschillen in het aantal lokalen binnen een fort. In sommige forten zijn afstandstabellen of landschappen bij de kanonnen op de muren geschilderd, enzovoort. Op twee forten na is er nergens meer een kanon aanwezig.
Zelfs als je ooit twee forten vindt die helemaal gelijk gebouwd zijn, dan zijn ze tijdens hun werkzame leven toch veranderd. Soms zijn muren gesloopt, tralies geplaatst en de hefkoepelgebouwen zijn in de Tweede Wereldoorlog vaak door de Duitse bezetter opgeblazen.

René Ros

Internet
Lees ook het artikel over De Stelling van Amsterdam.
Voor meer informatie over de Stelling kun je terecht op www.stelling-amsterdam.org
Bij de deelnemende forten kun je een Stellingpaspoort kopen voor € 1. Hierin kun je een stempel laten zetten voor het fort dat je bezocht hebt.



 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland
 
Publicatiedatum:
18 september 2003