Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

De familie van Maria

Geertgen tot Sint Jans of Jan Mostaert, De heilige maagschap, ca. 1485-1496, olieverf op paneel, 137,5 x 105 cm, Rijksmuseum, Amsterdam

Over Maria's familie staat in de bijbel niets, alleen haar nicht Elisabeth wordt genoemd, de moeder van Johannes de Doper. Maar in de middeleeuwse Marialegende kreeg ze een uitgebreide familie: vader Joachim, moeder Anna, twee halfzusjes die ook Maria heetten, zwagers en neefjes.
Volgens de legende was Anna, de moeder van Maria, drie maal getrouwd geweest, achtereenvolgens met Joachim, Cleophas en Salomas. Uit ieder huwelijk kreeg zij een dochter Maria. De oudste Maria werd de moeder van Jezus, Maria Cleophas trouwde met Alpheus en kreeg vier zonen waarvan er drie apostel werden, Simon, Jacobus Minor en Judas Thaddeus. De jongste Maria, Maria Salome, trouwde met Zebedeus en werd moeder van de apostel Jacobus Major en van Johannes de Evangelist.  Zo waren een aantal hoofdpersonen uit het Nieuwe Testament door familiebanden met Jezus verbonden.

Geertgen tot Sint Jans, of zijn leerling Jan Mostaert, beeldde ze allemaal bij elkaar uit in een gotische kerk. Links Anna en Maria met Jezus met hun twee mannen daarachter, rechts nicht Elisabeth met Johannes de Doper en door de kerk verspreid de andere familieleden. Op de kerkvloer spelen de toekomstige apostelen Simon en Jacobus Major met hun neefje Johannes die later de schrijver van een van de evangeliën zou worden. Ze zijn herkenbaar aan hun heiligenattributen: zaag, kelk en pelgrimstonnetje.



Hoofdartikel:
•  Allemaal familie
 
Instelling:
Digitaal Erfgoed Nederland
 
Publicatiedatum:
24 mei 2004