Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Adidas

De Duitse gebroeders Adolf en Rudi Dassler zijn de eersten die een sportschoen maken. In 1924 richten zij in het dorp Herzogenaurach de Gebrüder-Dassler Schuhfabrik op. Ze maken schoenen voor succesvolle Duitse atleten. In het begin maken ze alleen renschoenen, later ook voetbalschoenen.
Na een fikse ruzie gaan ze vanaf 1948 ieder voor zich werken. Adolf begint het label Adidas, Rudi start het label Puma. De twee broers blijven gezworen vijanden en beconcurren elkaar hevig. Hierdoor komen ze tot vele nieuwe ontwikkelingen.

Originele Adidas-sportschoen uit 1985. Adidas Supergrip, made in France.


Halverwege de jaren '80 wordt Adidas populair bij hiphoppers. De hiphopgroep Run-DMC wijdt een nummer aan hun favoriete sportschoen: 'My Adidas'. Ook in de clip van het nummer 'Walk this Way' - van Aerosmith en Run-DMC - zijn de veterloze Adidas-schoenen aan de voeten van de leden van Run-DMC prominent in beeld. Door deze gratis reclame wordt Adidas enorm populair. Bekende Adidas-fans van nu zijn Jamiroquai, Madonna, Missy Elliott en Trijntje Oosterhuis.

Adidas Hemp uit 1997, gemaakt in Thailand. De zool is gemaakt van gerecyclede kunststoffen, de schacht van industriehennep, een tot garen gespannen bast van de cannabis sativa. Run-DMC promootte de 'super modified hemp oldschool sneaker' .

De 'shell toe sneaker' uit 2002. Retromodel van sportschoen uit 1985.


Retromodel uitgevoerd in een felle kleur.

 



Hoofdartikel:
•  Van sportschoen naar streetwear
 
Instelling:
Schoenenmuseum
 
Publicatiedatum:
6 augustus 2004