Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Quick

Het Nederlandse bedrijf Ouick sportschoenen wordt in 1905 door Herman Jansen in Hengelo opgericht. Hij opent daar een winkel en begint met het produceren van voetbalschoenen. Vanaf de jaren '30 produceert Quick ook tennis-, hockey-, en wielrenschoenen.
Johan Cruijff, Sjaak Swart, Abe Lenstra en het Nederlands elftal, ze hebben allemaal op Quick-schoenen gevoetbald. In 1992 sluit de fabriek zijn deuren en het merk Quick verdwijnt.

Quick-voetbalschoen uit de jaren '50,  geheel van leer.

Een paar jaar geleden schrijft heao-student Ferenc van der Vlies een scriptie over de ondergang van dit grote voetbalschoenmerk. Door de opkomst van de retrolook ziet hij dat er meer mogelijkheden liggen voor Quick dan alleen het voetbalverleden. Samen met een compagnon koopt hij alle rechten van het merk en herintroduceert de Quickies op de Nederlandse markt.

Quick-sportschoen uit 1979, o.a. voor zaalvoetbal. Deze modellen zijn in retroversie weer in de winkel te vinden.

Op dit moment is 60% van hun collectie gebaseerd op oude modellen. 40% wordt ontworpen door - meestal Italiaanse - designers. Ook de Nederlandse ontwerper Jan Jansen heeft een serie ontworpen.
Quick wordt nu wereldwijd verkocht in onder andere Amerika, Japan, Italië en Frankrijk. Ook in de voetbalwereld is het merk weer actief. Chris Zeegers, de bandleden van Krezip en Van Dik Hout zijn bekende Quickfans.

 



Hoofdartikel:
•  Van sportschoen naar streetwear
 
Instelling:
Schoenenmuseum
 
Publicatiedatum:
6 augustus 2004