Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Converse

De All Star-basketbalschoenen van Converse bestaan sinds 1917. Een zekere Marquis Mills Converse werkt dan in de rubberhandel. Hij besluit om dit materiaal te gebruiken voor de zool van zijn eerste schoen, een zwarte All Star. Chuck Taylor, destijds een beroemde basketbalspeler, ziet wel wat in het schoeisel. Hij gaat als vertegenwoordiger voor het label werken, maar houdt zich ook bezig met de uitvoering van de schoen. Het is zijn idee om een speciale patch op het enkelgedeelte te plaatsen, om dat gewricht extra te beschermen. Converse is hiermee zo ingenomen dat hij deze schoen vernoemt naar zijn innovator.
Door het hele land geeft Taylor vervolgens workshops, waarmee hij basketbal een van de populairste sporten in de Verenigde Staten maakt. Converse profiteert automatisch mee van de populariteit van de sport en z'n meest beroemde speler.

 

 

 

 

Converse Chuck Taylor All Star

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de All Star uitgeroepen tot officiële legergymp en gaat Converse schoenen produceren voor de American Air Force.
Als Adidas in 1968 voor de Olympische Spelen een leren basketbalschoen introduceert, is dit een gevoelige klap voor Converse. Maar ze slaan terug met de Pro Leather, die wordt gedragen door de wereldberoemde basketballer Dr.J. In een advertentie prijst de atleet de gympen aan als "Limo's for the feet" (limousines voor de voeten).

 

 

 

 

 

Converse All Star



 

 

 



Hoofdartikel:
•  Van sportschoen naar streetwear
 
Instelling:
Schoenenmuseum
 
Publicatiedatum:
6 augustus 2004