Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Sint Maartenskermis

Pueter Balten, Sint Maartenskermis, tweede helft 16de eeuw, collectie Museum Catharijneconvent
Klik voor een grotere afbeelding

Misschien is het niet helemaal duidelijk maar de mensen op het schilderij vieren een groot feest: het feest van Sint Maarten. Ook nu nog vieren we op 11 november het feest van deze heilige. Kinderen lopen op die avond met een lampion, bellen bij huizen aan, zingen een liedje en krijgen als beloning veel snoep!
In Utrecht wordt de sterfdag van Sint Maarten gevierd omdat hij patroonheilige van het bisdom Utrecht is. De Dom, van ver af al te zien, draagt de naam van Sint-Maarten.

Martinus (316-397) werd geboren in Hongarije en was soldaat in het Romeinse leger. Toen hij achttien was, liet hij zich dopen. Hij werd monnik en stichtte in Frankrijk verscheidene kloosters.
Sint-Maarten is na zijn dood heilig verklaard omdat hij een groot aantal wonderen zou hebben verricht. Zijn sterfdag op 11 november wordt in de Middeleeuwen een belangrijke feestdag. De oogst was binnen en de eerste jonge wijn klaar om te drinken: tijd om te vieren zoals op dit schilderij de Sint Maartenskermis te zien is. De mensen staan zich in het midden te verdringen om de vaten wijn. Rechts staat de heilige zelf afgebeeld, hij deelt zijn mantel met een bedelaar en neemt niet deel aan het feest. Het rood van zijn mantel en het wit van zijn hemd werden later de kleuren van het wapen van Utrecht. Op één van de wijntonnen op het schilderij is daarom het rood-wit aangebracht.

Anite Haverkamp



Hoofdartikel:
•  Religieuze feestdagen
Zie ook..
 
Instelling:
Museum Catharijneconvent
 
Publicatiedatum:
6 december 2004