Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Wegens restauratie geopend

De restauratie van het interieur van het Huis op Kasteel Amerongen

Het uiterlijk van het Huis Amerongen dateert uit het einde van de zeventiende eeuw, om precies te zijn uit 1678. Het is gebouwd in de zogenaamde classicistische stijl, een strakke en steile manier van bouwen  waarbij veel gebruik gemaakt is van elementen uit de Grieks-Romeinse oudheid. Het bekendste voorbeeld van deze bouwstijl is het Paleis op de Dam.

Klik voor een grotere afbeelding

De bibliotheek in winteropstelling, foto Kasteel Amerongen

Het Huis Amerongen bevat een rijke collectie van meubels, schilderijen en ander huisraad die zijn bewoners in de loop van enkele eeuwen verzameld hebben. Het interieur  weerspiegelt de levensstijl van vooraanstaande adellijke geslachten. Pas in 1977 is het bezit overgegaan in handen van Stichting Kasteel Amerongen. Deze stichting heeft ten doel het behoud en beheer van dit unieke erfgoed waartoe het hele complex van kasteel, collecties, bijgebouwen en omringende park en tuinen behoort. 

De schoonmaak van de geweien, die in de lange gang hangen, foto Kasteel Amerongen

Het Huis Amerongen verkeerde in de laatste jaren door achterstallig onderhoud in slechte staat. Maar daar is nu verandering in gekomen. Een meerjarenplan voor restauratie en onderhoud moet het Huis weer in zijn oude glorie herstellen.
De eerste actie ter verbetering van de situatie was een winterschoonmaak in combinatie met wat in Engeland wordt verstaan onder de term good housekeeping. Deze actie betrof zowel actieve als preventieve conservering van de collectie. Conserveren is een taak dat grofweg onderverdeeld kan worden in actief en passief conserveren. Bij actief conserveren wordt het object zelf behandeld, zoals het verwijderen van stof en schimmel op objecten. Het voorkomen van verval en schade aan objecten door het toe te dekken en te behoeden voor schade en verval is een voorbeeld van passief conserveren.
De tweede en de grootste actie zal in teken staan van de conservering en de restauratie van de ruimtes met zijn objecten. Naast de meubels en gordijnen worden bijvoorbeeld ook het behang en het stucwerk van de plafonds onder handen genomen.

De conservering is gericht op het tegengaan van het meest ernstige en bedreigende verval van de objecten.  De restauratie zal zich richten op het herstel van het interieur en de collectie onderdelen of een verbetering van hun conditie.
De herstelwerkzaamheden worden zoveel mogelijk in het kasteel gedaan om een optimale afstemming te bereiken. De bestaande eenheid van ruimte en inrichting, zogenaamde ensembles, kunnen zo het best  behouden worden. Om het publiek een kijkje te geven in de keuken van de restauratoren  en de bezoekers deelgenoot te maken de restauratie aan het huis geschiedt dit unieke restauratieproject niet achter gesloten deuren. Nu de fase van de grote schoonmaak achter de rug is zal vanaf midden april het huis dan weer toegankelijk zijn onder het motto: Wegens restauratie geopend.

Lodewijk Gerritsen



 
Instelling:
Kasteel Amerongen
 
Publicatiedatum:
7 februari 2005