Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

Het schildersvak

Projectpakket Frans Hals (1581/85-1666)

Frans Hals
Huwelijksportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laen
1622
Rijksmuseum, Amsterdam


Frans Hals leerde het schildersvak van de Vlaamse kunstenaar Karel van Mander, die een periode in zijn woonplaats Haarlem verbleef. Hij stond vanaf 1610 ingeschreven bij het Haarlemse Sint Lucasgilde. De eerste grote opdracht van Frans Hals was een groepsportret van de leden van de Sint-Jorisschutterij. Hiervan was hij zelf lid als musketier. Tijdens zijn leven was Frans Hals een veelgevraagd kunstenaar. Hij maakte voornamelijk schuttersstukken en portretten in opdracht van welgestelde burgers. 

Een mooi voorbeeld daarvan is het huwelijksportret van zijn vrienden Isaac Massa en Beatrix van der Laen. Dit pasgetrouwde stel was erg rijk, dat zie je aan hun chique kleding. Het is bijzonder dat zij samen op een schilderij staan. Meestal lieten echtparen twee afzonderlijke portretten maken. Wat in die tijd eveneens ongebruikelijk was, is de glimlach van Beatrix.

Het schildersvak zat in de familie Hals, want naast Frans waren zijn jongere broer Dirck en vijf van zijn kinderen kunstenaar. Dirck Hals maakte vooral schilderijen van feestvierende mensen.


Hoofdartikel:
•  Over Frans Hals (1581/85-1666)
Zie ook..
 
Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam
 
Publicatiedatum:
12 maart 2004