Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

De Nachtwacht, topstuk van de Gouden Eeuw

Projectpakket De Gouden Eeuw

meer informatie over dit schilderij... Rembrandt van Rijn
Nachtwacht
1642
363 x 437 cm
Rijksmuseum, Amsterdam
            

De Nachtwacht heeft eigenlijk een andere titel, namelijk Het korporaalschap van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch. Banning Cocq is de man vooraan in het zwart. Van Ruytenburch, in het geel, loopt naast hem. Al wandelend geeft kapitein Banning Cocq zijn luitenant Van Ruytenburch opdracht de compagnie te laten marcheren. Door de lichtval vestigt Rembrandt de aandacht op deze twee belangrijke personen.

Rembrandt schilderde de schutters niet keurig op een rijtje, maar gaf een momentopname weer. De groep is zojuist in actie gekomen en begint te lopen. Zij praten en grijpen hun wapens. De afwisseling van licht en donker versterkt de indruk van actie en van beweging.

De Nachtwacht was bestemd voor de Amsterdamse Kloveniersdoelen, het verenigingsgebouw van de schutters. Daar hing het tot 1715. Daarna werd het overgebracht naar het stadhuis op de Dam. Bij die gelegenheid is het schilderij ingrijpend aangepast. Het is aan alle zijden kleiner gemaakt, omdat het niet op de muur paste. In de loop der eeuwen is het schuttersstuk vuil en donker geworden. Omdat het op een nachtelijke voorstelling leek kreeg het schilderij de bijnaam De Nachtwacht.


Hoofdartikel:
•  Kunstwerken uit de Gouden Eeuw
Zie ook..
 
Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam
 
Publicatiedatum:
17 maart 2004