Zoeken naar cultuur in Nederland
 
  Reis door cultuur in Nederland
 
  over cultuurwijs abonneer
 
home
terug
opnieuw zoeken
opnieuw zoeken

De wereld rond

Themapakket Nederland ter zee

Kunstenaar onbekend
Model van de 'Prins Willem'
1651
Rijksmuseum, Amsterdam

Heen over de Atlantische Oceaan naar Zuid-Amerika, door de Straat van Magelhaes en dan richting Azië naar de Molukken om specerijen mee te nemen en via Kaap de Goede Hoop terug naar huis, dat is de reis om de wereld van Olivier van Noort in 1598-1601. Hij neemt twee schepen, de Mauritius en de Hendrick Frederick, twee jachten en 248 man mee.

De Mauritius is ongeveer 29 meter lang, zeven meter breed en weegt zo'n 300 ton. Drie jaar duurt de reis, 116 dagen tobt Van Noort in de Straat van Magelhaes. Als hij de Stille Zuidzee inzeilt zijn er 147 man over. Aan deserteurs, gesneuvelden en gevangenen heeft hij 29 man en aan scheurbeuk 73 man verloren. Dan deserteert er nog één man, één wordt gefusilleerd, zes door Chinezen vermoord en één verliest het leven door het springen van een kanon.

Bij de zeestrijd voor Manilla sneuvelen er tien tot elf man, van de negentien gevangen bemanningsleden worden er dertien gewurgd en zes scheepsjongens in kloosters opgenomen, van wie later twee van de galeien zijn gered. Van het ene schip stranden 40 man die voorlopig achterblijven. Van Noort komt thuis met 45 man, maar hij is als eerste Nederlander wel de wereld rond geweest.


Hoofdartikel:
•  Themapakket Nederland ter zee
Zie ook..
 
Instelling:
Rijksmuseum Amsterdam
 
Publicatiedatum:
26 maart 2004